Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 458041

Mikrobne zajednice i biofilmovi


Duraković, Lejla; Duraković, Zijad; Blažinkov, Mihaela; Bošnjak, Marijan; Sikora, Sanja; Delaš, Frane; Markov, Ksenija; Skelin, Andrea; Čvek, Domagoj
Mikrobne zajednice i biofilmovi // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (2009), 3/4; 92-97 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 458041 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobne zajednice i biofilmovi
(Microbial Communities and Biofilms)

Autori
Duraković, Lejla ; Duraković, Zijad ; Blažinkov, Mihaela ; Bošnjak, Marijan ; Sikora, Sanja ; Delaš, Frane ; Markov, Ksenija ; Skelin, Andrea ; Čvek, Domagoj

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 4 (2009), 3/4; 92-97

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
mikrobne zajednice; heterogene populacije; biofilmovi; fizički stres; prehrambena industrija
(microbial communities; heterogenous populations; biofilms; physical stress; food industry)

Sažetak
Sve do godine 1960. mnoga stajališta okolišne mikrobiologije bila su postupci na osnovi promatranja. U novije doba bilo je izvrsnih prosudbi za razumijevanje ekonomski važnih neobičnih pojava, poput simbiontskih odnosa između bakterija iz roda Rhizobium i leguminoznih biljaka, dok je osnova bila temeljno razumijevanje odnosa između mikrobnoga rasta i fizičkih parametara, poput temperature i različitih tipova međudjelovanja između različitih mikroba u danome okolišu. Sveukupno, međutim, velik broj opažanja ostao je slabo objašnjen i po mnoge mikrobiologe činilo se da su različiti primjeri upotrijebljeni radi objašnjenja i interpretacije ponašanja mikroba u prirodnome okolišu bili manjkavi. U protekla tri desetljeća situacija se bitno promijenila i svo vrijeme, na sreću okolišnih mikrobiologa, mnogi slabo razumljivi zaostaci, sada ponovo egzistiraju kao poredak razumljiv koji je iznimno proširio razumijevanje odnosa između mikroba i njihova okoliša. Dva primjera za to jesu razumijevanje tvorbe biofilma i njegova okolišna važnost i strategija preživljavanja mikroba koji ne tvore endospore.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0582184-0432 - Mikotoksini u namirnicama i krmi na području R.Hrvatske (Delaš, Frane, MZOS ) ( POIROT)
178-1782128-2123 - Mikrobiološka kontrola kvalitete autohonih mekih i tvrdih ovčijih sireva (Redžepović, Sulejman, MZOS ) ( POIROT)
196-0342282-0291 - Promjene funkcija organa starenjem, radna sposobnost i biološka dob (Čoklo, Miran, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb,
Institut za antropologiju

Citiraj ovu publikaciju

Duraković, Lejla; Duraković, Zijad; Blažinkov, Mihaela; Bošnjak, Marijan; Sikora, Sanja; Delaš, Frane; Markov, Ksenija; Skelin, Andrea; Čvek, Domagoj
Mikrobne zajednice i biofilmovi // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (2009), 3/4; 92-97 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
Duraković, L., Duraković, Z., Blažinkov, M., Bošnjak, M., Sikora, S., Delaš, F., Markov, K., Skelin, A. & Čvek, D. (2009) Mikrobne zajednice i biofilmovi. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 4 (3/4), 92-97.
@article{article, year = {2009}, pages = {92-97}, keywords = {mikrobne zajednice, heterogene populacije, biofilmovi, fizi\v{c}ki stres, prehrambena industrija}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {4}, number = {3/4}, issn = {1847-3423}, title = {Mikrobne zajednice i biofilmovi}, keyword = {mikrobne zajednice, heterogene populacije, biofilmovi, fizi\v{c}ki stres, prehrambena industrija} }
@article{article, year = {2009}, pages = {92-97}, keywords = {microbial communities, heterogenous populations, biofilms, physical stress, food industry}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {4}, number = {3/4}, issn = {1847-3423}, title = {Microbial Communities and Biofilms}, keyword = {microbial communities, heterogenous populations, biofilms, physical stress, food industry} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font