Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 457399

Nasilna viktimizacija djece u Hrvatskoj – stanje i trendovi


Kovčo Vukadin, Irma; Ljubin Golub, Tajana; Damjanović, Natalija
Nasilna viktimizacija djece u Hrvatskoj – stanje i trendovi // Nasilje nad djecom i među djecom / Kolesarić, Vladimir (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 249-266 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Nasilna viktimizacija djece u Hrvatskoj – stanje i trendovi
(Violent children victimization in Croatia – scope and trends)

Autori
Kovčo Vukadin, Irma ; Ljubin Golub, Tajana ; Damjanović, Natalija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Nasilje nad djecom i među djecom / Kolesarić, Vladimir - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010, 249-266

ISBN
978-953-314-024-7

Skup
Znanstveno-stučni skup ”Nasilje nad djecom i među djecom”

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 27. – 29. 11. 2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Nasilna viktimizacija; djeca; službeni podaci
(Violent victimization; children; official data)

Sažetak
Cilj ovog rada je (a) prikaz podataka MUP-a RH koji se odnose na nasilnu viktimizacije djece i maloljetnika, (b) prikaz postojećih zakona, te strateških i provedbenih dokumenata koje Hrvatska ima za uspješno suočavanje s problemima nasilne viktimizacije djece i mladih. U radu se prvo definira pojam nasilne viktimizacije djece i diskutiraju se postojeće mogućnosti statističkog praćenja ovog problema. Potom slijedi prikaz glavnih višestrukih negativnih posljedica koje mogu uslijediti nakon nasilne viktimizacije djece i mladih, uključivo neurorazvojne posljedice, zdravstvene smetnje, psihološke smetnje, povećani rizik od reviktimizacije i delinkvencije. U centralnom dijelu rada prikazani su podaci MUP RH o prijavljenim nasilnim kaznenim djelima na štetu djece i maloljetnika u periodu od 2000. do 2007. godine. Ističu se zapuštanje i zlostavljanje djece i maloljetnika (prijavljeno ukupno 14.332 tih kaznenih djela), ukupno prijavljeno 9.276 djela), tjelesna ozljeda (ukupno prijavljeno 171 djelo) i silovanje (dovršeno) (ukupno prijavljeno 155 djela). Za većinu tih kaznenih djela se u promatranom razdoblju vidi tendencija porasta. U radu se također daje popis aktualnih zakona i strateških dokumenata i programa za borbu protiv nasilne viktimizacije djece i maloljetnika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1301422-1420 - Uloga socio-kognitivnih procesa u samoregulaciji i interpersonalnim odnosima (Željka Kamenov, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb