Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 456936

CROPOS – referentni okvir


Marjanović, Marijan; Bašić, Tomislav
CROPOS – referentni okvir // Zbornik simpozija "Geodezija i geoinformatika u projektiranju, izgradnji i upravljanju državom i komunalnom infrastrukturom" / Markovinović, Danko (ur.).
Zagreb: Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, 2009. str. 151-161 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
CROPOS – referentni okvir
(CROPOS - reference frame)

Autori
Marjanović, Marijan ; Bašić, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik simpozija "Geodezija i geoinformatika u projektiranju, izgradnji i upravljanju državom i komunalnom infrastrukturom" / Markovinović, Danko - Zagreb : Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije, 2009, 151-161

ISBN
978-953-55915-0-4

Skup
II. simpozij ovlaštenih inženjera geodezije "Geodezija i geoinformatika u projektiranju, izgradnji i upravljanju državom i komunalnom infrastrukturom"

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 23-25.10.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
CROPOS; Bernese GPS software; obrada podataka GNSS mjerenja; ITRS; ITRF; referentni sustav; referentni okvir
(CROPOS; Bernese GPS software; data processing GNSS measurements; ITRS; ITRF; reference system; reference frame)

Sažetak
Tijekom 2008. godine Državna geodetska uprava uspostavila je hrvatski pozicijski sustav - CROPOS. Sustav je pušten u službenu uporabu 9. prosinca 2008. godine i tijekom prvih mjeseci rada odlično je prihvaćen od strane korisnika. Sustav se sastoji od 30 referentnih GNSS stanica koje ravnomjerno prekrivaju cijelo područje države. U radu je opisana obrada podataka mjerenja i izjednačenje koordinata referentnih GNSS stanica CROPOS sustava koja je obavljena u skladu s preporukama Tehničke radne grupe EUREF-a s Bernese GPS Software Ver. 5.0. Za računanje su korišteni podaci konačne IGS orbite i gibanja pola. U obradu su uključeni sedmodnevni podaci mjerenja u trajanju sesije od 24 sata za GPS tjedan 1503. Obrada podataka mjerenja obavljena je u ITRF2005 referentnom okviru, epoha 2008.83, a zatim su koordinate transformirane u ETRF00 (R05). Srednje standardno odstupanje koordinata referentnih stanica dobiveno na temelju usporedbe sedam dnevnih rješenja i zajedničkog izjednačenja je stdev(fi)= 1.2 mm, stdev(la)= 1.1 mm i stdev(h) = 3.4 mm. U svrhu ispitivanja stabilnosti referentnog okvira CROPOS sustava napravljena je obrada podataka mjerenja referentnih GNSS stanica za GPS tjedan 1527 te su dobiveni rezultati uspoređeni s prvim rješenjem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeodezijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
007-0072284-2287 - Geopotencijal i geodinamika Jadrana (Geo++Adria) (Tomislav Bašić, )

Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb