Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 456723

Priprava, svojstva i primjena električki vodljivi polimer/ionski polimer kompozitnih materijala


Rafaj, Marina
Priprava, svojstva i primjena električki vodljivi polimer/ionski polimer kompozitnih materijala 2009., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


Naslov
Priprava, svojstva i primjena električki vodljivi polimer/ionski polimer kompozitnih materijala
(Preparation, properties and application of conductive polymer/ionic polymer composite materials)

Autori
Rafaj, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
30.06

Godina
2009

Stranica
75

Mentor
Mandić, Zoran

Ključne riječi
Elektrokemijski kondenzator ; rutenijev oksid ; polivinilidenflourid ; polianilin ; Nafion ; specifični kapacitet
(Electrochemical capacitor ; ruthenium oxide ; polyaniline ; Nafion ; Polyvinylidene flouride ; specific capacitance)

Sažetak
U ovom radu priređene su i elektrokemijski ispitane elektrode od kompozitnih materijala koji imaju potencijalnu primjenu u elektrokemijskim kondenzatorima velikih kapaciteta. Sastavne komponente kompozitnog materijala činili su rutenijev oksid i polianilin kao aktivni elektrodni materijali, polivinilidenflourid (PVDF) kao vezivo te Nafion® kao kationsko-izmjenjivačka membrana. Elektrode su priređene nakapavanjem suspenzije dobivene dodavanjem različitih količina rutenijevog oksida u otopinu PVDF u 1-metil-2-pirolidonu na elektrodu od staklastog ugljika. Sinteza polianilina različitih debljina na tako priređene elektrode provodila se metodom cikličke voltametrije različit broj ciklusa promjene potencijala. Elektrokemijska svojstva priređenih kompozitnih elektroda ispitivana su metodama cikličke voltametrije i elektrokemijske impedancijske spektroskopije. Rezultati su analizirani sa stajališta dobivenih specifičnih kapaciteta te mehanizma elektrokemijskog procesa nabijanja i izbijanja priređenih elektroda. Rezultati pokazuju da elektrokemijska svojstva ovih kompozitnih elektroda ovise u velikoj mjeri o količinskim omjerima pojedinih komponenti. S porastom količine rutenijevog oksida u odnosu na PVDF smanjuju se specifični kapaciteti priređenih elektroda. Kod najmanjeg omjera rutenijev oksid/ PVDF postižu se kapaciteti između 500 - 600 F g-1. Sintezom polianilina na tako priređenim elektrodama ukupni specifični kapacitet se smanjuje, a nakon nekoliko ciklusa povećava što je posljedica doprinosa naboja oksidacije i redukcije polianilina ukupnom naboju, ali i boljem međusobnom povezivanju čestica rutenijevog oksida. Dodatkom Nafiona® dolazi do dodatnog povećanja specifičnog kapaciteta kompozitnih elektroda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
098-0982904-2905 - Elektroaktivni filmovi za ekološki prihvatljivu konverziju i pohranu energije (Višnja Horvat-Radošević, )
125-1252973-2576 - Temeljna i primijenjena istraživanja vodljivih polimera (Zoran Mandić, )

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb