Obilježja tovnosti i kvalitete mesa pilića s obzirom na izvore ulja u hrani (CROSBI ID 161381)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Galović, Dalida ; Kralik, Gordana ; Škrtić, Zoran ; Bogut, Ivan
hrvatski
Obilježja tovnosti i kvalitete mesa pilića s obzirom na izvore ulja u hrani
Provedeno je istraživanje utjecaja biljnih ulja na tovna svojstva i kvalitetu trupova Ross 308 pilića. Završne, finišer smjese kojima su pilići hranjeni od 4. do 6. tjedna tova razlikovale su se samo po dodanim uljima u količini od 5% (1. skupina – suncokretovo, 2. skupina – sojino, 3. skupina – repičino i 4. skupina – laneno ulje). Dodatak biljnih ulja u hranu nije statistički značajno (P>0, 05) utjecao na istražena tovna obilježja. Najveću prosječnu masu (2827, 05 g), konzumaciju (4163 g) i prirast (2004 g) imali su pilići 3. skupine, dok je najbolja konverzija hrane (1, 98 g hrane/g prirasta, za razdoblje od 4. do 6. tjedna) zabilježena u 4. pokusnoj skupini. Utvrđen je statistički značajan (P=0, 018) utjecaj na mase klaonički obrađenih trupova. Veću masu trupa (2031, 20 g) u odnosu na ostale skupine (1841, 80 g, 1846, 40 g, 1881, 80 g) imali su pilići hranjeni dodatkom repičinog ulja. Tijekom istraživanja nije utvrđen značajan utjecaj biljnih ulja na klaoničke randmane (%) trupova, na mase osnovnih dijelova trupa te na udjele mišićnog tkiva, kože i kostiju u prsima kao i mišićnog tkiva i kostiju u batacima sa zabatacima. Značajno niži (P<0, 05) udio kože u osnovnom dijelu (10, 37%) i u trupu (3, 06%) utvrđen je kod pilića 1. skupine, u odnosu na 3. (12, 94%, 3, 74%) i 4. skupinu (12, 73%, 3, 72%) koje su hranjene s dodatkom repičinog i lanenog ulja.
biljna ulja ; tovna svojstva ; kvaliteta trupova
nije evidentirano
engleski
Fattening traits and chicken meat quality regarding the dietary oil sources
nije evidentirano
plant oils ; fattening traits ; carcass quality
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51 (6)
2009.
327-333
objavljeno
0023-4850