Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Obilježja tovnosti i kvalitete mesa pilića s obzirom na izvore ulja u hrani (CROSBI ID 161381)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Galović, Dalida ; Kralik, Gordana ; Škrtić, Zoran ; Bogut, Ivan Obilježja tovnosti i kvalitete mesa pilića s obzirom na izvore ulja u hrani // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 51 (2009), 6; 327-333

Podaci o odgovornosti

Galović, Dalida ; Kralik, Gordana ; Škrtić, Zoran ; Bogut, Ivan

hrvatski

Obilježja tovnosti i kvalitete mesa pilića s obzirom na izvore ulja u hrani

Provedeno je istraživanje utjecaja biljnih ulja na tovna svojstva i kvalitetu trupova Ross 308 pilića. Završne, finišer smjese kojima su pilići hranjeni od 4. do 6. tjedna tova razlikovale su se samo po dodanim uljima u količini od 5% (1. skupina – suncokretovo, 2. skupina – sojino, 3. skupina – repičino i 4. skupina – laneno ulje). Dodatak biljnih ulja u hranu nije statistički značajno (P>0, 05) utjecao na istražena tovna obilježja. Najveću prosječnu masu (2827, 05 g), konzumaciju (4163 g) i prirast (2004 g) imali su pilići 3. skupine, dok je najbolja konverzija hrane (1, 98 g hrane/g prirasta, za razdoblje od 4. do 6. tjedna) zabilježena u 4. pokusnoj skupini. Utvrđen je statistički značajan (P=0, 018) utjecaj na mase klaonički obrađenih trupova. Veću masu trupa (2031, 20 g) u odnosu na ostale skupine (1841, 80 g, 1846, 40 g, 1881, 80 g) imali su pilići hranjeni dodatkom repičinog ulja. Tijekom istraživanja nije utvrđen značajan utjecaj biljnih ulja na klaoničke randmane (%) trupova, na mase osnovnih dijelova trupa te na udjele mišićnog tkiva, kože i kostiju u prsima kao i mišićnog tkiva i kostiju u batacima sa zabatacima. Značajno niži (P<0, 05) udio kože u osnovnom dijelu (10, 37%) i u trupu (3, 06%) utvrđen je kod pilića 1. skupine, u odnosu na 3. (12, 94%, 3, 74%) i 4. skupinu (12, 73%, 3, 72%) koje su hranjene s dodatkom repičinog i lanenog ulja.

biljna ulja ; tovna svojstva ; kvaliteta trupova

nije evidentirano

engleski

Fattening traits and chicken meat quality regarding the dietary oil sources

nije evidentirano

plant oils ; fattening traits ; carcass quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51 (6)

2009.

327-333

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)