Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 456021

Doprinosi koncilskoj moralnoj teologiji


Valković, Marijan
Doprinosi koncilskoj moralnoj teologiji, Zagreb: Kršćanska sadašnjost, 2009 (monografija)


Naslov
Doprinosi koncilskoj moralnoj teologiji
(Contributions to Conciliar Moral Theology)

Autori
Valković, Marijan

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Kršćanska sadašnjost

Grad
Zagreb

Godina
2009

Stranica
376

ISBN
978-953-11-0456-2

Ključne riječi
Drugi vatikanski koncil; moralna teologija; brak i obitelj; pokora; grijeh; obraćenje; vlast u Crkvi; crkveno učiteljstvo
(Second Vatican Council; moral theology; marriage and family; penance; sin; conversion; the authority of the Church; the church's magisterium)

Sažetak
Marijan Valković (1927.-2000.), hrvatski teolog, intelektualac i javni djelatnik, svojim javnim nastupima i pisanom riječi, znatno je utjecao na razvoj crkvenih, a dijelom i društvenih tokova u Hrvatskoj u drugoj polovici dvadesetoga stoljeća. Knjiga 'Doprinosi koncilskoj moralnoj teologiji' (priredio Stjepan Baloban) je 'prva knjiga' sabranih Valkovićevih djela. Podijeljena je u četiri dijela i dodatak a obuhvaća i neke do sada, hrvatskoj javnosti, nepoznate radove. Po prvi puta se na hrvatskom jeziku u ovoj knjizi donose prijevodi oba doktorska rada i jednog članka objavljenog u Studia Moralia, prestižnom časopisu iz moralne teologije. U dodatku su kratki životopis i cjelokupna bibliografija Marijana Valkovića. U svojim radovima Marijan Valković obrađuje pojedine aktualne teme etičko-moralne naravi u svjetlu Drugoga vatikanskog koncila. Čitatelji će se susresti sa zanimljivim analizama i procjenama, a upućeniji u pojedinu tematiku imaju prigodu konfrontirati se sa Valkovićevim pristupom rješavanju pojedinih 'gorućih pitanja'.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
203-1941533-0732 - Supsidijarnost u hrvatskom društvu (Stjepan Baloban, )

Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Stjepan Baloban, (184212)