Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 455571

Edukacija stručnjaka sveučilišnog studija kineziologije


Jukić, Igor; Babić, Vesna
Edukacija stručnjaka sveučilišnog studija kineziologije // Zbornik radova Stručni kadrovi u turizmu i sportu / Breslauer, Nevenka (ur.).
Čakovec: Međimursko veleučilište u Čakovcu, 2010. str. 132-139 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Edukacija stručnjaka sveučilišnog studija kineziologije
(Education of kinesiology professionals at the university study of kinesiology)

Autori
Jukić, Igor ; Babić, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova Stručni kadrovi u turizmu i sportu / Breslauer, Nevenka - Čakovec : Međimursko veleučilište u Čakovcu, 2010, 132-139

Skup
1. hrvatski znanstveno stručni skup o menadžmentu u turizmu i sportu

Mjesto i datum
Sveti Martin na Muri, Hrvatska, 18.-20.03.2010

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kineziologija ; edukacija ; sveučilišni studij ; reforme
(Kinesiology ; education ; university study ; reforms)

Sažetak
Pretpostavka je da će napretku i razvoju kineziologije kao struke i kao znanstvenog polja moći najviše doprinositi što bolje obrazovani kadrovi. Posljednja reforma studija, 2005. godine, temeljena na bolonjskoj i lisabonskoj deklaraciji povećala je mobilnost studenata, nastavnika i administrativnog osoblja prvenstveno na prostorima Europe ali i šire, što je u posljednjim godinama rezultiralo povećanom međuinstitucionalnom suradnjom. U Hrvatskoj se za potrebe kineziološke struke studenti mogu educirati na dva fakulteta: Kineziološkom fakultetu u Zagrebu koji ima 50- godišnju tradiciju i Kineziološkom fakultetu u Splitu koji je kao samosatalna sastavnica Sveučilišta u Splitu počeo djelovati tek nedavno. Sveučilišni studiji kineziologije na oba sveučilišta traju pet godina. Na Sveučilištu u Zagrebu studij kineziologije danas se odvija kao integrirani preddiplomski i diplomski studij (5+0) dok se na Sveučilištu u Splitu odvija kao zaseban preddiplomski i diplomski studij (3+2). Programi studija su slični no izvedba nastave i raspored predmeta po godinama studija je različita. Završetkom prve tri godine studija stječe se naziv prvostupnik u kineziologiji, a završetkom petogodišnjeg studija magistar kineziologije u edukaciji i po izboru studenata ostvaruje se još jedna dodatna kompetencija u području sporta, kineziterapije, rekreacije ili sportskog menedžmenta. Završetkom petogodišnjeg studija sveučilišni studij je moguće nastaviti kroz trogodišnji poslijediplomski doktorski studij. Završetkom doktorskog studija stječe se akademski stupanj doktor društvenih znanosti iz polja kineziologije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KineziologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Kineziološki fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Vesna Babić, (214351)
Igor Jukić, (214373)