Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 455501

Politička propaganda kao negativna paradigma


Hebrang, Branko
Politička propaganda kao negativna paradigma 2009., doktorska disertacija, Filozofski fakultet, Zagreb


Naslov
Politička propaganda kao negativna paradigma
(Political propaganda as negative paradigm)

Autori
Hebrang, Branko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Filozofski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
8.12

Godina
2009

Stranica
532

Mentor
Tuđman, Miroslav

Ključne riječi
Politička promidžba; politička promidžba negativne paradigme; metode; politički montirani procesi; krivotvoreni zapisnik CK KPJ; ubojstvo Andrije Hebranga; proizvodnja suglasnosti; Kordunaški proces
(Political propaganda; negative paradigm of propaganda; methods and model; politically rigged trial; forged record CK KPJ; murder of Andrija Hebrang; trial at ZAVNOH)

Sažetak
U prvom dijelu rada istražena je teorijska dimenzija političke promidžbe kao prevladavajuće komunikacijske paradigme suvremenoga društva. Politička promidžba u simbiozi s masovnim medijima može pronositi vjerodostojne prikaze zbilje i pomoći vladajućoj eliti u upravljanju znanjem u funkciji društvenih ciljeva sukladno općem dobru. Kada prevladaju egoistične težnje, interpretacija zbilje može odstupiti od činjenica i fikcijskim prikazom zbilje stvoriti opažaj sukladan interesima izvorišta promidžbenoga procesa. U odnosu na činjenice i društvene posljedice to je politička promidžba negativne paradigme koja rabi razne psiholingvističke metode kao strategiju pridobivanja pojedinaca, skupina i društva za pretpostavljene ciljeve. U drugome dijelu rada utvrđena je korelacija i uzročnost između prikrivenih postupaka jugoslavenskih vlasti u eliminiranju Andrije Hebranga u politički montiranom postupku između 1948. i 1952. i informacijske strategije crne političke promidžbe vrha KPJ u interpretaciji njegove sudbine s efektom na individualne i socijalne destrukcije. Sistematizirana su bitna odstupanja u formiranome javnome znanju od dokumentiranih činjenica u arhivskoj građi, koja je zato imala ili još uvijek ima status zabranjenoga znanja, a identificirani su pokretači politički montiranih procesa Hebrangu i grupi osoba. Hebranga je uhitila politička policija 1948., ubijen je najvjerojatnije početkom pedesetih, a ubijeno je ili je umrlo od posljedica politički montiranih procesa još desetak osoba.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1301799-1999 - Oblikovanje i upravljanje javnim znanjem u informacijskom prostoru (Miroslav Tuđman, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Branko Hebrang, (282200)