Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Različitost svojstava kvalitete germplazme ozime pšenice (CROSBI ID 560434)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Marić, Sonja ; Petrović, Sonja ; Guberac, Vlado ; Drezner, Georg ; Novoselović, Dario ; Dvojković, Krešimir Različitost svojstava kvalitete germplazme ozime pšenice // Zbornik sažetaka / Sonja Marić, Zdenko Lončarić (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2010. str. 91-92

Podaci o odgovornosti

Marić, Sonja ; Petrović, Sonja ; Guberac, Vlado ; Drezner, Georg ; Novoselović, Dario ; Dvojković, Krešimir

hrvatski

Različitost svojstava kvalitete germplazme ozime pšenice

Postizanje dobre kvalitete ozime pšenice je, uz prinos zrna, osnovni cilj svakog oplemenjivačkog programa. Kao kompleksno svojstvo kvaliteta pšenice pod utjecajem je velikog broja gena te vanjskih činitelja. Za ovo je svojstvo vrlo značajno održati različitost unutar oplemenjivačke germplazme kako bi se u budućim oplemenjivačkim programima mogla postići zadovoljavajuća kvaliteta novih sorata te kako bi se selekcija na kvalitetu mogla orjentirati u različitim smjerovima (krušna pšenica, pšenica za konditorsku industriju, pšenica za specifične namjene itd.). U cilju ispitivanja različitosti svojstva kvalitete germplazme pšenice provedena su istraživanja pojedinih komponenti kvalitete germplazme pšenice. U istraživanje su uključene 53 sorte i linije ozime pšenice iz poljskog pokusa provedenog 2009. godine na pokusnom polju Poljoprivrednog instituta Osijek. Za sve sorte ispitana su svojstva: sadržaj bjelančevina, sadržaj škroba, količina vlažnog glutena, sedimentacijska vrijednost i tvrdoća zrna. Analiza rezultata provedena je u programu Statistica (2009/2010). Najveći koeficijent varijacije kod ispitivanih genotipova utvrđen je za svojstvo tvrdoće zrna (29, 6%), a najmanji za svojstvo količine škroba u zrnu (1, 55%).

ozima pšenica ; kvaliteta zrna ; varijabilnost ; germplazma

nije evidentirano

engleski

Variability of quality traits of winter wheat germplasm

nije evidentirano

winter wheat ; quality ; variability ; germplazm

nije evidentirano

Podaci o prilogu

91-92.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka

Sonja Marić, Zdenko Lončarić

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-6331-79-6

Podaci o skupu

45. hrvatski i 5. Međunarodni simpozij agronoma

poster

15.02.2010-19.02.2010

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)