Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 45513

Usporedba dvije skale dječje depresivnosti s obzirom na njihove psihometrijske karakteristike


Marinović, Luka; Vulić-Prtorić, Anita
Usporedba dvije skale dječje depresivnosti s obzirom na njihove psihometrijske karakteristike // XII Dani psihologije u Zadru, Sažetci radova / Ilija Manenica (ur.).
Zadar: Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet u Zadru, 2000. (ostalo, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Usporedba dvije skale dječje depresivnosti s obzirom na njihove psihometrijske karakteristike
(Comparison of two scales for measuring child depression according to their psychometric characteristics)

Autori
Marinović, Luka ; Vulić-Prtorić, Anita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XII Dani psihologije u Zadru, Sažetci radova / Ilija Manenica - Zadar : Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet u Zadru, 2000

Skup
XII Dani psihologije u Zadru

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 25.-27 svibanj, 2000

Vrsta sudjelovanja
Ostalo

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Depresija; skale; usporedbe; psihometrijske značajke
(Depression; scales; comparisons; psychometric properties)

Sažetak
U radu su prikazani rezultati istraživanja u kojem je izvršena komparativna analiza skala depresivnosti za djecu s obzirom na njihove psihometrijske karakteristike. U ispitivanju je sudjelovalo 187 učenika od petog do osmog razreda (102 dječaka i 85 djevojčica). Danas postoji mnogo skala za procjenu dječje depresivnosti koje su konstruirane s istom svrhom i usmjerene k ispitivanju istog fenomena, a ipak se nerijetko događa da se u različitim skalama dobivaju i različiti podaci. U ovom istraživanju korištene su dvije skale: jedna od najpoznatijih skala dječje depresivnosti CDI (Children Depression Inventory) autorice Marie Kovacs, te modificirana verzija skale za odrasle D-92 autora M. Krizmanić i V. Kolesarić. Navedena modifikacija skale D-92 izvršena je u skladu s rezultatima dosadašnjih istraživanja prema kojima se primarna simptomatologija depresivnosti ne razlikuje značajno s obzirom na dob. Prilagodba ove skale dječjoj populaciji bila je ograničena samo na pronalaženje one razine čitljivosti koja je primjerena učenicima osnovne škole. Analizom dobivenih rezultata utvrđeno je da se ove dvije skale međusobno razlikuju s obzirom na pouzdanost tipa unutarnje konzistencije, faktorsku strukturu i osjetljivost. Dobiveni rezultati navode na zaključak da se skalom D-92 mjeri jedan relativno homogeni aspekt depresivnosti, dok se CDI skalom zahvaćaju simptomi i nekih drugih poremećaja, pa ih neki autori poistovjećuju s općim obrascem psihopatološkog funkcioniranja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
070022

Ustanove
Sveučilište u Zadru