Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje niskih aktivnosti 90Sr i 137Cs u vinima (CROSBI ID 357836)

Ocjenski rad | diplomski rad

Krljan, Nikolina Određivanje niskih aktivnosti 90Sr i 137Cs u vinima / Gojmerac Ivšić, Astrid (mentor); Rožmarić Mačefat, Martina (neposredni voditelj). Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2009

Podaci o odgovornosti

Krljan, Nikolina

Gojmerac Ivšić, Astrid

Rožmarić Mačefat, Martina

hrvatski

Određivanje niskih aktivnosti 90Sr i 137Cs u vinima

Proizvodnja vina ima važnu ulogu u ekonomiji niza zemalja, tako i naše. Za izvoz na strana tržišta uz ostale analize ponekad se zahtijeva i analiza radioaktivnosti i to na specifične izotope kao što su 90Sr i 137Cs. Nova regulativa Europske komisije propisuje niske granične koncentracije aktivnosti za pojedine radionuklide. U radu je razrađena jednostavna kromatografska metoda izolacije stroncija i uklanjanja smetajućih elemenata primjenom ekstrakcijsko kromatografskih smola i ionskih izmjenjivača koja je pogodna za određivanje niskih koncentracija aktivnosti 90Sr. Predloženom metodom analizirana je prisutnost 90Sr u vinima Prigorja te su dobivene gotovo konstantne koncentracije aktivnosti 90Sr. Gama spektrometrijom detektirana je aktivnost 137Cs u spomenutim vinima.

vino ; radionuklidi ; 90Sr ; 137Cs ; ekstrakcijska kromatografija ; ionsko-izmjenjivačka kromatografija ; atomska spektrometrija

nije evidentirano

engleski

Determination of low level activities of 90Sr and 137Cs in wine

nije evidentirano

wine ; radionuclides ; 90Sr ; 137Cs ; extraction chromatography ; ion exchange chromatography ; atomic spectrometry

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

20.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Geologija, Kemija