Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tipovi ličnosti roditelja, negativna afektivnost i stresni događaji u obitelji djece s malignom bolesti. (CROSBI ID 560295)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Jakovljević Gordana, Čulić Srđana, Benko Marta, Kalebić Jakupčević Katija, Stepan Jasminka, Bonevski Aleksandra, Nakić Melita. Tipovi ličnosti roditelja, negativna afektivnost i stresni događaji u obitelji djece s malignom bolesti. // 5. Hrvatski onkološki kongres Cavtat 2010. Knjiga sažetaka. Zagreb, 2010. str. 114-114

Podaci o odgovornosti

Jakovljević Gordana, Čulić Srđana, Benko Marta, Kalebić Jakupčević Katija, Stepan Jasminka, Bonevski Aleksandra, Nakić Melita.

hrvatski

Tipovi ličnosti roditelja, negativna afektivnost i stresni događaji u obitelji djece s malignom bolesti.

Uvod: Psihička interakcija između roditelja, djece i socijalnog okruženja vrlo su važni za zdravlje djeteta. Tip ličnosti kao i stresni događaji su neki od čimbenika rizika nastanka maligne bolesti. Istraživali smo tipove ličnosti A/B i D, negativnu afektivnost i socijalnu inhibiciju u roditelja djece s malignom bolesti, kao i stresne događaje u obitelji i djece. Metode: Za evaluaciju tipova ličnosti A/B roditelja primjenili smo Bortnerovu skalu tipa A/B i 14 pitanja testa osobnosti (DS14) za roditelje tipa D ličnosti, kao i pokazatelj (score) negativne afektivnosti i socijalne inhibicije. Analizirali smo stresne događaje i čimbenike socijalnog okruženja u djece s malignom bolesti. Rezultati: Analizirajući 127 roditelja djece s malignom bolesti i 136 roditelja zdrave djece nismo pronašli značajnu razliku između A/B tipova ličnosti i socijalne inhibicije, ali smo dokazali značajnu razliku u negativnoj afektivnosti. Roditelji djece s malignom bolesti pokazali su značajno veću negativnu afektivnost. Značajno više stresnih događaja zbilo se u obiteljima djece s malignom bolesti nego kod zdravih, također je u obiteljima bolesne djece bilo više svađa, dok su djeca s malignom bolesti bila „jednostavna, lako odgojiva djeca“ za razliku od zdravih ispitanika.Zaključak: Dokazali smo visoku negativnu afektivnost u roditelja i više stresnih događaja u obiteljima djece s malignom bolesti. Naši bolesnici s malignom bolesti bili su „jednostavna, lako odgojiva djeca“ i bilo bi zanimljivo ispitati njihov tip ličnosti, koji bi mogao biti jedan od rizika nastanka maligne bolesti.

ličnost; roditelji; djeca; maligna bolest

nije evidentirano

engleski

Parent's Type of Personality, Negative Affectivity and Family Stress Events in Children with Cancer.

nije evidentirano

personality; parents; children; cancer

nije evidentirano

Podaci o prilogu

114-114.

2010.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

5. Hrvatski onkološki kongres Cavtat 2010. Knjiga sažetaka

Zagreb:

Podaci o skupu

5. Hrvatski onkološki kongres Cavtat 2010.

poster

24.03.2010-28.03.2010

Cavtat, Hrvatska

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti