Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Izvješće o arheološko-konzervatorskim istraživanjima lokaliteta Crkvari – crkva Sv. Lovre 2009. (CROSBI ID 765560)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Tkalčec, Tatjana Izvješće o arheološko-konzervatorskim istraživanjima lokaliteta Crkvari – crkva Sv. Lovre 2009. // Institut za arheologiju. 2009.

Podaci o odgovornosti

Tkalčec, Tatjana

hrvatski

Izvješće o arheološko-konzervatorskim istraživanjima lokaliteta Crkvari – crkva Sv. Lovre 2009.

Sedma sezona arheoloških istraživanja oko crkveSvetog Lovre u Crkvarima nedaleko Orahovice odvijala su se unutar kasnogotičkog zvonika otkrivenog u arheološkim istraživanjima 2008. g. Na osnovi stratigrafije te slijeda izgradnje arhitektonskog sakralnog sklopa uočeno je da je zvonik sa snažnim kontraforima dograđen na trobrodnu gotičku crkvu koja je u svojoj prethodnoj fazi bila jednobrodna, dvoranska. Unutar zvonika istraženi su svi slojevi i grobne cjeline, do same zdravice. Unutrašnje dimenzije zvonika su 3, 5 m (I-Z) x 2, 4 m (S-J), odnosno vanjske 4, 70 (I-Z, do zida SJ 689) x 5 m (S-J). Južni i sjeverni temeljni zidovi širine su 140 cm, a zapadni je uži - 1, 20 m. Širi, sjeverni i južni zidovi, dublje su temeljeni, dok je zapadni plići. Zvonik je zaključen na uglovima moćnim kontraforima, širine 1, 23 m, odnosno 1, 30 m, a dužine 2 m. S obzirom da su oko zvonika u gornjim slojevima šute i ruševine pronađeni ulomci profiliranih komada opeke i kamena u klasičnom visokogotičkom stilu, za pretpostaviti je da je zvonik podignut u 15. st., a u tu se dataciju uklapaju i njegovi snažni temelji dodatno ojačani i kontraforima. Možda je proširenje jednobrodne ranogotičke crkve u trobrodnu s kontraforima, kao i dogradnja sjeverne sakristije te zapadnog zvonika sve teklo u jednom razdoblju ili pak u relativno kratkom razmaku jer su svi elementi rađeni u istome stilu. Unutar prostora zvonika istraženo je 38 grobova što čini ukupan broj od 271 istraženih grobova. Preliminarna stratigrafska slika za istraživanja 2009. godine ukazuje na četiri horizonta pokopavanja.

Crkvari; crkva Sv. Lovre; groblje; arheološka istraživanja; gotika

nije evidentirano

engleski

Report on Archaeological Excavation and Conservation work on the Site of St Lovro Church in Crkvari 2009.

nije evidentirano

Crkvari; St Lovro Church; cemetery; archaeological excavations; Gothics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Institut za arheologiju

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Arheologija