Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 453967

Vlasničke integracije u funkciji uspješnosti hrvatskih poduzeća


Vretenar, Nenad
Vlasničke integracije u funkciji uspješnosti hrvatskih poduzeća 2010., magistarski rad, Ekonomski fakultet, Rijeka


Naslov
Vlasničke integracije u funkciji uspješnosti hrvatskih poduzeća
(M&As As A Mean Of Achieving Business Success Of Croatian Firms)

Autori
Vretenar, Nenad

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Ekonomski fakultet

Mjesto
Rijeka

Datum
16.02

Godina
2010

Stranica
183

Mentor
Kaštelan Mrak, Marija

Ključne riječi
Vlasničke integracije; spajanje i pripajanje; vlasničke integracije u Republici Hrvatskoj
(Mergers and acquisitions; integration waves; reasons for M&As failures; business success of overtaken Croatian firms; overview of past integration processes)

Sažetak
Vlasničke integracija poduzeća su jedan od najraširenijih načina pokušaja ostvarenja rasta i razvoja poduzeća. Osnovnim načinom širenja poduzeća smatra se organski rast, međutim kada poduzeća ocijene da su mogućnosti koje on pruža nedovoljne ili neadekvatne, na raspolaganju im je niz mogućnosti vlasničkog i nevlasničkog povezivanja. Vlasničke integracije poduzeća, odnosno spajanja i pripajanja spadaju među najzastupljenije načine takvog širenja. Tijekom dvadesetog stoljeća zabilježeno je nekoliko valova integracija, odnosno razdoblja kada su integracijski procesi bili posebno učestali. Izučavanje tih valova integracija vrši se u pokušajima utvrđivanja motiva za integracije i okolnosti koje pridonose ulasku u te procese. Brojna empirijska istraživanja vlasničkih integracija poduzeća propituju njihovu uspješnost u povećanju vrijednosti poduzeća za vlasnika u dugom i u kratkom roku te povećanju združene operativne efikasnosti novonastalog sustava. Iako različitih metodologija, veličine i strukture uzorka, vremenskih razdoblja i geografskog obuhvata, većina istraživanja ukazuje na neuspjeh velikog broja spajanja i pripajanja u ostvarenju navedenih kriterija, odnosno u povećanju uspješnosti poduzeća. Među najznačajnije razloge neuspjeha između ostalog se ubraja preplaćivanje mete, neadekvatan due diligence, pogreške u strategiji te teškoće i sporost u provođenju složenih procesa postintegracijske koordinacije i integracije dvaju poduzeća u jedan poslovni sustav. Hrvatska poduzeća u prekograničnim spajanjima i pripajanjima uglavnom sudjeluju kao mete preuzimanja te je u ovom radu istraživana uspješnost u povećanju operativne efikasnosti hrvatskih poduzeća preuzetih nakon 2000. godine. Pritom su na uzorku od 42 poduzeća analizirani visina imovine, kapitala, poslovnih prihoda, kretanje broja zaposlenih i proizvodnosti rada te financijskog rezultata i to u razdoblju od dvije godine prije i dvije godine nakon vlasničke integracije. Nakon toga je prikazan zakonodavni okvir kojim se regulira područje vlasničkih integracije u Hrvatskoj te je izvršen pregled obilježja dosadašnjih integracijskih procesa. Rezultati teorijske i empirijske analize su omogućili i kreiranje preporuka poslovnim subjektima koji će tek stupiti u integracijske procese.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
081-1151212-1453 - Poslovna prilagodba hrvatskih gospodarskih subjekata tržišnom natjecanju u EU (Marija Kaštelan Mrak, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Nenad Vretenar, (268050)