Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 453541

Prvi začeci klasičnih trigonometrijskih mreža


Solarić, Miljenko; Solarić, Nikola
Prvi začeci klasičnih trigonometrijskih mreža // Kartografija i geoinformacije : časopis Hrvatskoga kartografskog društva, 8 (2009), 102-123 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Prvi začeci klasičnih trigonometrijskih mreža
(Origins of Classic Trigonometric Network)

Autori
Solarić, Miljenko ; Solarić, Nikola

Izvornik
Kartografija i geoinformacije : časopis Hrvatskoga kartografskog društva (1333-896X) 8 (2009); 102-123

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Azimut; astronomska mjerenja; geografska širina i dužina; instrumenti; meridijan; udaljenost; trigonometrija; trigonometrijske mreže; trigonometrijske točke; trigonometrijske tablice
(Azimuth; astronomic measurements; latitude and longitude; instruments; meridian; distance; trigonometry; trigonometric; network; trigonometric points; trigonometric tablets)

Sažetak
SAŽETAK: U članku je dan povijesni pregled od prvih početaka uspostava trigonometrijskih mreža za određivanje dimenzija Zemlje i izradu točnih karata. Počelo se s opisom knjige Johannesa Regiomontana '' Pet knjiga o trokutima svih vrsta'' iz 1464. godine gdje je prenio sve dotadašnje znanje iz trigonometrije. Zatim se spominje Petrus Apianus i njegova knjiga ''Cosmographicus Liber'' u kojoj je poslije, u dodatku u jednom kasnijem izdanju 1533. godine Reigner Gemma Frisius objavio svoj rad. U njemu on je dao svoj prijedlog uporabe trigonometrijskih mreža (triangulacije) kao točne metode određivanja položaja točaka na Zemlji. Malo je poznato da je slavni astronom Tycho Brahe uspostavio trigonometrijsku mrežu u Öresundu s intencijom da to postane baza za izradu karte čitavog Danskog kraljevstva. Nažalost, on je izmjerio sve potrebne veličine u trigonometrijskoj mreži, ali nije izračunao koordinate položaja trigonometrijskih točaka. Snellius (Willebrord Snel van Royen) je prvi uspostavio trigonometrijsku mrežu i izračunao koordinate točaka i odredio dimenzije Zemlje tada s najvećom točnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
GeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
007-1201785-3539 - Razvoj znanstvenog mjeriteljskog laboratorija za geodetske instrumente (Nikola Solarić, )

Ustanove
Geodetski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Geobase