Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 453192

Www.karijera.hr – novi sustav za profesionalno savjetovanje


Babarović, Toni; Šverko, Iva
www.karijera.hr – novi sustav za profesionalno savjetovanje // 19. Dani Ramira i Zorana Bujasa / Ljubotina, Damir ; Kamenov, Željka ; Mikac, Una ; Urch, Dražen (ur.).
Zagreb: Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, 2009. str. 97-97 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


Naslov
Www.karijera.hr – novi sustav za profesionalno savjetovanje
(Www.karijera.hr – new career guidance system)

Autori
Babarović, Toni ; Šverko, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
19. Dani Ramira i Zorana Bujasa / Ljubotina, Damir ; Kamenov, Željka ; Mikac, Una ; Urch, Dražen - Zagreb : Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, 2009, 97-97

ISBN
978-953-175-339-5

Skup
19. Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22.4.-25.4.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Računali sustavi za profesionalno savjetovanje; aspekti posla; www.karijera.hr
(CACGS; job aspects; www.karijera.hr)

Sažetak
Novi sustav za profesionalno savjetovanje postavljen je na Internet adresu www.karijera.hr u travnju 2008. godine. Namijenjen je profesionalnom savjetovanju učenika i studenata te zaposlenih osoba koje razmišljaju o promjeni karijere. Sustav počiva na načelu kongruencije prema kojem su za pojedinca najprikladnija ona zanimanja koja su mu najsličnija. Sustav uzima u obzir ukupno 31 aspekt posla – poput komuniciranja, pisanja, brige za druge, rada u smjenama, samostalnosti, plaće – kojima se može opisati suština svakog posla. Korisnici sustava procjenjuju koliko su im pojedini aspekti posla važni prilikom odabira zanimanja, te koliko bi ih voljeli imati zastupljene u svojem poslu. S druge strane, ukupno 120 zanimanja procijenjeno je s obzirom na zastupljenost svih aspekata. Sustav odabire najprikladnija zanimanja za korisnike na temelju uparivanja njihovih preferencija za pojedine aspekte posla i realne zastupljenosti tih istih aspekata posla u različitim zanimanjima. Osobitost ovog interaktivnog sustava za izbor zanimanja je što vodi računa ne samo o tome koliko se korisnicima sviđaju pojedini aspekti posla, već i koliko su im oni važni prilikom donošenja odluke o budućem zanimanju. Nadalje, za određivanje profesionalnog savjeta koristi se veći broj algoritama koji oslikavaju načine donošenja profesionalnih odluka. Osim osnovnog savjetodavnog modula, sustav uključuje i evaluacijski modul. Evaluacijski modul ima tri aspekta: prvi, koji mjeri zadovoljstvo odabranim zanimanjem ili obrazovnim programom te radnu ili obrazovnu uspješnosti ; drugi, koji mjeri profesionalne interese u okviru Hollandove teorije ; i treći, koji mjeri zadovoljstvo dobivenim profesionalnim savjetom. Ovaj računalni savjetodavni sustav dosada je bio u fazi evaluacije, pa su korisnici bili planski upućivani da prođu savjetodavni postupak. U ovom izlaganju predstavit ćemo novi sustav i osvrnuti se na neke osnovne aspekte njegove evaluacije na prvom uzorku od 950 ispitanika.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
194-1941558-1555 - Razvoj nacionalnih indikatora kvalitete življenja (Ljiljana Kaliterna-Lipovčan, )

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb