Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 45319

Ekološki i biološki parametri u cjelovitom vrednovanju šuma


Vuletić, Dijana
Ekološki i biološki parametri u cjelovitom vrednovanju šuma // Zbornik sažetaka propćenja sedmog Hrvatskog biološkog kongresa / Ljubešić, Nikola (ur.).
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2000. str. 1-389 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Ekološki i biološki parametri u cjelovitom vrednovanju šuma
(Ecological and biological parameters in integral forest evaluation)

Autori
Vuletić, Dijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka propćenja sedmog Hrvatskog biološkog kongresa / Ljubešić, Nikola - Zagreb : Hrvatsko biološko društvo, 2000, 1-389

Skup
Sedmi Hrvatski biološki kongres

Mjesto i datum
Hvar, Hrvatska, 24-29.09.2000

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Cjelovito vrednovanje šuma; socijalno-ekološke usluge šuma; socijalno-okolišne usluge šuma; parametri
(Overall forest evaluation; social-ecological forest services; social-environmental forest services; parameters)

Sažetak
Tijekom posljednjih nekoliko godina nastoji se pomoću što više mjerljivih parametara procjeniti ukupnu ekonomsku vrijednost šuma (Pearce & Turner 1990), koja obuhvaća gospodarske, socijalno-ekološke (Krznar i dr. 1995) i socijalno-okolišne usluge šuma s komponentama: turističko-rekreacijske i zdravstvene i krajobrazne usluge šuma (Krznar & Lindić 1999). Za procjenu gospodarske vrijednosti šumskih ekosustava koriste se standardne metode stvarne proizvodnje i tržišnih cijena. Pri procjeni vrijednosti socijalno-ekoloških i socijalno-okolišnih usluga šuma koriste se dvije vrste parametara: unutarnji i vanjski. Unutarnji daju informacije o stanju i kapacitetima šumske cjeline za zadovoljavanje određenih ljudskih potreba, a vanjski o stvarnim potrebama i razini korištenja usluga koje šuma pruža ili može pružiti. Na taj način je moguće za zdravstvene usluge šuma procjeniti njihovu korisnu sekundarnu nezamjećenu vrijednost, a za krajobrazdne sekundarnu neupotrebnu egzistencijsku vrijednost, te ih izraziti u bodovnim veličinama ili im pridodati određenu monetarnu vrijednost. U radu će biti obrazloženi ekološki i biološki parametri korišteni u cjelovitom vrednovanju šuma, kao i dobiveni rezultati na primjeru gospodarskih šuma Crnog, Alepskog i Primorskog bora, te njihovih degradacijskih stadija makije i gariga. Rezultati ukazuju na značajnu vrijednost ekoloških i socijalnih usluga šuma u usporedbo s gospodarskom, tako se njihove vrijednosti kreću od 50 do 80 % od maksimalnih dok gospodarska vrijednost ne prelazi 10 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiotehnologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
00240105

Ustanove
Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko

Autor s matičnim brojem:
Dijana Vuletić, (155300)