Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Tisak El Shatta u sustavu informiranja i političke propagande NOP-a (CROSBI ID 765538)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Peić Čaldarović, Dubravka Tisak El Shatta u sustavu informiranja i političke propagande NOP-a // Katalog izložbe: El Shatt, zbjeg iz Hrvatske u pustinji Sinaja, Egipat 1944-1946.. 2007.

Podaci o odgovornosti

Peić Čaldarović, Dubravka

hrvatski

Tisak El Shatta u sustavu informiranja i političke propagande NOP-a

Tisak u El Shattu odigrao je značajnu ulogu u životu izbjeglica - kao sredstvo informiranja zbjega, katalizator njegove moralne i političke homogenizacije, ili kao važan izvor promidžbenih političkih ideja komunističkog vodstva NOP-a iz domovine. Zbog toga je izdavačka djelatnost započela praktički odmah s dolaskom prvih izbjegličkih grupa, još prije formiranja Prosvjetno-propagandnog odjela COZ-a koji je bio glavni organizator izdavačkih aktivnosti u zbjegu. Njegova je strategija do zadnjih dana ostala dosljedna u provođenju propagandnih ciljeva, prezentaciji općih i specijalističkih obrazovnih sadržaja te u poticanju javnog angažmana raznolike čitalačke publike. U tekstu je prikazan kompletan tisak nastao u egipatskom zbjegu i sistematiziran s obzirom na sadržaj i namjenu u nekoliko osnovnih kategorija: (a) informativni tisak - čine najčitanije dnevne novine Naš list s redovitim tjednim dodacima te Vijesti iz El Khatadbe i Vijesti iz Tolumbata, (b) periodične publikacije s informacijama i prilozima iz kulture - podrazumijevaju listovi 15 dana kulturno-informativnog rada i Kronika zbjega (c) listovi specijalizirani za pojedine dobne, rodne i profesionalne skupine čitatelja bile su - Naš pionir, Pionirski list, Omladinska riječ, Žena zbjega, Prosvjeta i dr. Pritom su, uz sadržajne specifičnosti pojedinih novina, analizirani i tehnički uvjeti tiskanja u oskudnom pustinjskom okruženju, kao i urednici, suradnici i ilustratori koji su sudjelovali u njihovoj realizaciji.

zbjeg; izbjeglički logor; politička propaganda; NOP

nije evidentirano

engleski

The Press of El Shatt within the Information and Political Propaganda System of the National Liberation Movement

nije evidentirano

refugee; refugee camp; political propaganda; National Liberation Movement

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Katalog izložbe: El Shatt, zbjeg iz Hrvatske u pustinji Sinaja, Egipat 1944-1946.

2007.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povijest