Implementacija sustava samokontrole u proizvodnji mesa i proizvoda od mesa u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 357692)
Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)
Podaci o odgovornosti
Knežević, Dražen
Kušec, Goran
hrvatski
Implementacija sustava samokontrole u proizvodnji mesa i proizvoda od mesa u Republici Hrvatskoj
U drugoj polovini 1990-tih godina potrošači su počeli percipirati meso kao hranu u čiju zdravstvenu ispravnost više ne mogu imati povjerenje. Razlozi za takvu percepciju su mnogobrojni a među važnijim mogu se izdvojiti izbijanja bolesti porijeklom od hrane, posebice one animalnog porijekla. Na međunarodnoj, ali i nacionalnoj razini zabilježeni su mnogobrojni slučajevi oboljenja ljudi kojima je uzrok bilo ili meso ili proizvodi od mesa. Porast javljanja bolesti prenosivih hranom rezultat je većeg broja čimbenika a bitno je za istaknuti da su svi ti čimbenici povezani s promjenama u načinu i stilu života koje su zahvatile sve životne segmente, od načina proizvodnje hrane do njene konzumacije. Promjene na razini primarne, poljoprivredne i stočarske proizvodnje, promjene u tehničko-tehnološkim postupcima proizvodnje mesa i proizvoda od mesa, promjene u načinu prehrane poput sve veće orijentiranosti na javnu prehranu, promjene u vidu izmijenjenog demografskog profila stanovništva samo su neki od čimbenika koji utiču na sigurnost i zdravstvenu ispravnost hrane. Reagirajući na takvu, negativnu, percepciju, potrošača a s ciljem da im se pruži najveća moguća razina zaštite zdravlja, razne međunarodne institucije (WHO, FAO, CAC, EFSA) poduzele su niz različitih mjera koje su za rezultat imale promjene sustava kojima se nadzire i kontrolira sigurnost hrane. Novi sustav, temeljen na načelima samokontrole, implementiran je u legislativu mnogih zemalja u svijetu i u svim zemljama članicama EU. Budući da je strateški interes RH potpuno članstvo u EU, obveza je naše zemlje da se naša legislativa u potpunosti uskladi s acquis communautaire, pravnom stečevinom EU. Slijedom navedenog i legislative vezana za područje sigurnosti hrane doživjela je u RH značajne promjene. Kao zakonski obvezan u RH određen je sustav sigurnosti hrane temeljen na načelima samokontrole. Svi subjekti u poslovanju s hranom dužni su uskladiti svoje poslovanje s takvim zakonskom odredbama. U ovom radu prikazani su razlozi koji su doveli do promjene sustava, prikazano je i uspostavljanje novih pravnih okvira sigurnosti hrane, tko je te promjene pravno osmislio te kako su se te promjene implementirale u legislative RH. Nadalje, prikazane su i različite mogućnosti implementacije sustava samokontrole koji mogu primjeniti subjekti koji posluju s hranom.
HACCP ; sustav samokontrole ; sigurnost hrane ; sljedivost ; legislativa
nije evidentirano
engleski
Implementation of self-control systems in production of meat and meat products in Republic of Croatia
nije evidentirano
HACCP ; self-control system ; food safety ; tracebility ; legislative
nije evidentirano
Podaci o izdanju
99
15.06.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek