Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 452626

Osiguranje pravne zaštite na temelju ugovora o osiguranju


Belanić, Loris
Osiguranje pravne zaštite na temelju ugovora o osiguranju, 2010., doktorska disertacija, Pravni fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 452626 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Osiguranje pravne zaštite na temelju ugovora o osiguranju
(Legal Expense Insurance Based On the Insurance Contract)

Autori
Belanić, Loris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Pravni fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.03

Godina
2010

Stranica
XX + 438

Mentor
Prof. dr. sc. Marijan Ćurković

Ključne riječi
ugovor o osiguranju; pravna zaštita; pravni troškovi
(insurance contract; legal protection; legal expenses)

Sažetak
Osiguranje pravne zaštite (OPZ) predstavlja privatno pravno osiguranje, dakle ono koje nastaje na temelju ugovora o osiguranju, a kojim osiguratelj preuzima snošenje pravnih troškova koji pogađaju osiguranika kada se nalazi u situaciji da mu je potrebna pravna pomoć. Predmet OPZ-a predstavljaju različiti pravni troškovi koji nastaju prilikom ostvarivanja pravnih interesa osiguranika, odnosno kada postoji potreba za pravnom pomoći osiguranika. U opseg pokrića pravnih troškova posebice spadaju odvjetnički troškovi koji se sastoje od troškova odvjetničkih naknada za rad i stvarnih odvjetničkih troškova nastalih u obavljanju naloga za klijenta (osiguranika) ; zatim sudski troškovi, odnosno troškovi drugih nadležnih (upravnih) tijela, koji nastaju tijekom postupaka, koji se vode pred njima i u kojima se odlučuje o pravnim interesima osiguranika, a sastoje se od sudskih pristojbi ili (upravnih) pristojbi tijela koja vode postupke i od stvarnih izdataka suda/(upravnog) tijela koja vode postupke. U opseg pokrića spadaju i troškovi još nekih osoba koji se mogu javiti u pravnim postupcima ili prilikom ostvarivanje zaštite pravnih interesa (vještaci, tumači, svjedoci). Za postojanje obveze osiguratelja pravne zaštite da navedene troškove nadoknadi iz svote osiguranja potrebno je da njihov sadržaj i visina budu utvrđeni propisima, bilo da se radi o zakonu ili o tarifi koja je donesena od strane udruge određene profesije (npr. odvjetnička tarifa). Sadržaj i visina tako propisanih pravnih troškova osiguratelju pravne zaštite su, pored ostalih čimbenika, bitni za procjenu izloženosti rizicima i opsega potencijalnih šteta, a što u krajnjoj liniji utječe i na visinu premije. Stoga, za razvoj OPZ-a, nepovoljni su oni pravni sustavi u kojima visina odvjetničke naknade za rad nije propisana nikakvim mjerilima, već ovisi o slobodnoj nagodbi između odvjetnika i stranke. Pored propisa o visini i sadržaju pravnih troškova za pokriće iz OPZ-a bitni su i postupovni propisi koji uređuju dužnost naknade procesnih troškova, koji su ujedno i pravni troškovi, u pojedinim vrstama postupaka (građanski, parnični, ovršni, upravni itd.). Osigurateljsko pokriće postoji i za pravne troškove koji nastaju, ne samo u zakonski uređenim pravnim postupcima, nego i prilikom alternativnog (tzv. izvansudskog) rješavanja pravnih sporova, ali uz ograničenje da se takvi troškovi snose samo prema kriterijima i mjerilima koji bi se primjenjivali i u zakonski formalno uređenom pravnom postupku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekti:
115-1151212-2498 - Zaštita korisnika na hrvatskom i europskom tržištu financijskih usluga (Čulinović-Herc, Edita, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Pravni fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Marijan Ćurković (mentor)

Avatar Url Loris Belanić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Belanić, Loris
Osiguranje pravne zaštite na temelju ugovora o osiguranju, 2010., doktorska disertacija, Pravni fakultet, Zagreb
Belanić, L. (2010) 'Osiguranje pravne zaštite na temelju ugovora o osiguranju', doktorska disertacija, Pravni fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Belani\'{c}, Loris}, year = {2010}, pages = {XX + 438}, keywords = {ugovor o osiguranju, pravna za\v{s}tita, pravni tro\v{s}kovi}, title = {Osiguranje pravne za\v{s}tite na temelju ugovora o osiguranju}, keyword = {ugovor o osiguranju, pravna za\v{s}tita, pravni tro\v{s}kovi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Belani\'{c}, Loris}, year = {2010}, pages = {XX + 438}, keywords = {insurance contract, legal protection, legal expenses}, title = {Legal Expense Insurance Based On the Insurance Contract}, keyword = {insurance contract, legal protection, legal expenses}, publisherplace = {Zagreb} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font