Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 452367

Filološki i etnološki pristup proučavanju hrvatske usmene književnosti


Banov, Estela
Filološki i etnološki pristup proučavanju hrvatske usmene književnosti // 1. međunarodna kroatološka konferencija / Košutar, Petra ; Šišak, Marinko ; Bracanović, Tomislav (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu - Hrvatski studiji, 2009. str. 21-21 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Filološki i etnološki pristup proučavanju hrvatske usmene književnosti
(Philological and Ethnological Approach in Research Practices of Croatian Verbal Arts)

Autori
Banov, Estela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
1. međunarodna kroatološka konferencija / Košutar, Petra ; Šišak, Marinko ; Bracanović, Tomislav - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu - Hrvatski studiji, 2009, 21-21

ISBN
978-953-6682-83-6

Skup
1. međunarodna kroatološka konferencija

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 1-3.10.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Usmena književnost; filologija; etnologija; metodologija; epistemologija
(Oral traditions; philology; etnology; metodology; epistemology)

Sažetak
U najstarijim zapisima hrvatskih usmenoknjiževnih tekstova povremeno su se javljali opisi izvedbenog konteksta koji su upućivali na etnografske fenomene relevantne za nastanak i kontinuitet pjesama, priča i drugih usmenih formi. Intenzivnija istraživanja samih tekstova vezana su uz proces razvoja slavenske filologije kao samostalne znanstvene discipline tijekom 19. stoljeća, a zatim i etnologije krajem 19. stoljeća. Metodologija zapisivanja, klasifikacije i analize hrvatskih usmenoknjiževnih tekstova mijenjala se tijekom vremena povezano s uključivanjem novih tehnologija bilježenja u terensko istraživanje i novih teorijskih paradigmi u specifične znanstvene discipline koje su za ove fenomene pokazivale interes, a zatim i sve intenzivnije interdisciplinarne orijentacije u suvremenim društvenim i humanističkim znanostima. Dominantni teorijski pravci u domaćoj i inozemnoj literaturi i znanstvenoj praksi često su određivali tematske i metodološke smjernice i interese kao i granice korpusa usmenih tekstova za koje je jačao ili slabio interes. Sve proširenija svijest o kontekstualnim aspektima usmenog stvaralaštva te širenje interesa istraživača s tradicionalnih oblika na heterogeni korpus novonastalih usmenih oblika kao i na forme nastale transformacijom i adaptacijom tradicijskih načina izražavanja određuju metodologiju proučavanja ovih tekstova pa je suvremeno stanje u proučavanju zapisa iz ranijih vremena i aktualnih, živućih formi određeno pluridisciplinarnom orijentacijom istraživača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija, Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
009-0171685-0902 - (Post)tranzicijski diskurs: reprezentacija, simulacija i identifikacija (Marina Biti, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Estela Banov, (189594)