Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 452320

Лирските облици во хрватската и во македонската усна поезија


Banov-Depope, Estela
Лирските облици во хрватската и во македонската усна поезија // Македонско-хрватски книжевни и културни врски, Zbornik na trudovi od Međunarodniot naučen sobir Македонско-хрватски книжевни и културни врски održan vo Ohrid od 10 do 11 oktombri 2007. / Vasil Tocinovski, Loreta Georgievska-Jakovleva i Mišel Pavlovski (ur.).
Skopje: Institut za makedonska literatura, 2009. str. 73-90 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Лирските облици во хрватската и во македонската усна поезија
(Lyric Forms in Croatian and Macedonian Oral Poetry)

Autori
Banov-Depope, Estela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Македонско-хрватски книжевни и културни врски, Zbornik na trudovi od Međunarodniot naučen sobir Македонско-хрватски книжевни и културни врски održan vo Ohrid od 10 do 11 oktombri 2007. / Vasil Tocinovski, Loreta Georgievska-Jakovleva i Mišel Pavlovski - Skopje : Institut za makedonska literatura, 2009, 73-90

ISBN
978-9989-886-79-9

Skup
Македонско-хрватски книжевни и културни врски

Mjesto i datum
Skopje, Makedonija, 10-11.10.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Klasifikacija; lirski vidovi; hrvatska usna poezija; makedonska usna poezija
(Classification; lyric forms; Croatian and Macedonian oral poetry)

Sažetak
Zaedničkite koreni na hrvatskata i makedonskata folklorna tradicija se pričina za mnogute sličnosti vo temite, motivite i bo raznovidnosta na usnite folklorni vidovi kaj ovie narodi. Od druga strana, zaedničkite interesi na slovenskite filolozi od 19 i 20 vek za narodnite usni tradicii doađaat do literaturno-teoretski soznanija koišto, vo nekoi slučai, usniot materijal go klasificiraat spored negovite izvedbeni specifičnosti, a vo drugi sličan, spored kriteriumite za klasificiranje prezemeni od zapisite na pišanite kniževni tekstovi. Celta na ovaa rabota e sporedbeno da se analiziraat primerite za klasificiranje na hrvatskata i makedonskata usna lirska poezija vo zbornicite, antologiite i vo kniževno-istoriskite pregledi od 19 i 20 vek i pritoa, da se sogledaat, da se razdelat i da se opišat kriteriumite za kvalifikacija što se suštestveni za samiot usten materijal i što se posledica na naučniot razvitok na slovenskata filologija i na folkloristikata vo toe vreme.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Filologija, Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
009-0171685-0902 - (Post)tranzicijski diskurs: reprezentacija, simulacija i identifikacija (Marina Biti, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka

Autor s matičnim brojem:
Estela Banov, (189594)