Usporedba metode duplikata dnevnih obroka i metode vaganja i bilježenja pri procjeni unosa masti i masnih kiselina (CROSBI ID 331446)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Hranić, Samira
Mandić, Milena L.
hrvatski
Usporedba metode duplikata dnevnih obroka i metode vaganja i bilježenja pri procjeni unosa masti i masnih kiselina
S obzirom na to da nema prikladne metode za mjerenje stvarnog unosa hrane zadatak ovog rada bio je izračunati unos masti i masnih kiselina metodom sedmodnevnog bilježenja i vaganja, te rezultate usporediti s rezultatima metode analize duplikata dnevnih obroka. U ispitivanju je sudjelovalo 39 ispitanika starosti 21-48 godina, od čega 25 žena i 14 muškaraca. Svi ispitanici spadali su u visokoobrazovanu populaciju. Ispitivanje je provedeno tijekom sedmodnevnog perioda u veljači i ožujku 1996. godine. Podaci dobiveni kemijskom analizom i izračunavanjem komparirani su t-testom. Rezultati pokazuju da su metodom bilježenja i vaganja dobivene značajno više vrijednosti za sve uspoređivane sastojke u odnosu na metodu duplikata dnevnih obroka pa je zaključeno da metoda vaganja i bilježenja daje samo približnu procjenu unosa.
unos masti i masnih kiselina; duplikati obroka; metoda bilježenja i vaganja
nije evidentirano
engleski
A comparison of the method of duplicated portions with the method of dietary records in evaluation of intake of fat and fatty acids
nije evidentirano
intake of fat and fatty acids; duplicated portions; weighed food records
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
06.12.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek