Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 452054

Policijski sustavi − realizacija policijske funkcije kroz ustroj


Pušeljić, Mato; Jelenski, Milivoj
Policijski sustavi − realizacija policijske funkcije kroz ustroj // Policija i sigurnost, 17 (2008), 1-19 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 452054 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Policijski sustavi − realizacija policijske funkcije kroz ustroj
(POLICE SYSTEMS – PERFORMING POLICE FUNCTIONS THROUGH ORGANIZATION)

Autori
Pušeljić, Mato ; Jelenski, Milivoj

Izvornik
Policija i sigurnost (1330-0229) 17 (2008); 1-19

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Policijski sustavi − realizacija policijske funkcije kroz ustroj
(POLICE SYSTEMS – PERFORMING POLICE FUNCTIONS THROUGH ORGANIZATION)

Sažetak
Koncept policije i njene uloge u društvu nije jedinstven i razlikuje se od zemlje do zemlje, podložan je promjenama, iako se mnogi autori slažu sporo i teško, kroz različite vremenske periode. Policijski sustav jedne države obuhvaća sva pitanja koja se tiču položaja policije u društvu, te načina na koji je njena uloga definirana Ustavom i zakonima te kako se funkcionalno sve to odražava u praksi. Stoga se može napomenuti, da je policijski sustav širi pojam od policijske organizacije – ustroja policije u nekoj zemlji koji primarno regulira organizacijski model i pitanja internog karaktera u funkcioniranju policije, a to je u prvom redu pitanje autoriteta, odnosno prava i kompetencije te odgovornosti svakog policijskog službenika. Otuda i raznolikost policijskih sustava u praksi, koja se javlja kao rezultat djelovanja različitih čimbenika: povijesnih, društveno-ekonomskih, političkih, kulturnih, i njima sličnih. Određeni sustav koji se pokazao kao dobar, mogao bi u drugačijim uvjetima imati sasvim drugačije efekte1. Policijski sustav determiniran je uvjetima u kojima je izgrađen i u kojima evoluira. Policijski sustav u društvu ne predstavlja neutralnu društvenu kategoriju niti pasivnu kategoriju. U kontekstu interakcijskih odnosa policijski sustav podložan je utjecaju političkog sustava i socioloških čimbenika kao cjeline, ali istodobno utječe na politički sustav, i u ograničenoj mjeri, na sociološke činitelje.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanostiPOVEZANOST RADA


Projekti:
204-0000000-3241 - Nove sigurnosne ugroze i kritična nacionalna infrastruktura (Antoliš, Krunoslav, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
MUP Policijska akademija – Visoka policijska škola, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milivoj Jelenski (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Pušeljić, Mato; Jelenski, Milivoj
Policijski sustavi − realizacija policijske funkcije kroz ustroj // Policija i sigurnost, 17 (2008), 1-19 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Pušeljić, M. & Jelenski, M. (2008) Policijski sustavi − realizacija policijske funkcije kroz ustroj. Policija i sigurnost, 17, 1-19.
@article{article, year = {2008}, pages = {1-19}, keywords = {Policijski sustavi − realizacija policijske funkcije kroz ustroj}, journal = {Policija i sigurnost}, volume = {17}, issn = {1330-0229}, title = {Policijski sustavi − realizacija policijske funkcije kroz ustroj}, keyword = {Policijski sustavi − realizacija policijske funkcije kroz ustroj} }
@article{article, year = {2008}, pages = {1-19}, keywords = {POLICE SYSTEMS – PERFORMING POLICE FUNCTIONS THROUGH ORGANIZATION}, journal = {Policija i sigurnost}, volume = {17}, issn = {1330-0229}, title = {POLICE SYSTEMS – PERFORMING POLICE FUNCTIONS THROUGH ORGANIZATION}, keyword = {POLICE SYSTEMS – PERFORMING POLICE FUNCTIONS THROUGH ORGANIZATION} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font