Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 451951

"Druga strana" Deana Dukovskoga na Međunarodnom festivalu Malih scena u Rijeci


Car-Mihec, Adriana; Rosanda Žigo, Iva
"Druga strana" Deana Dukovskoga na Međunarodnom festivalu Malih scena u Rijeci // Makedonsko-hrvatski kniževni i kulturni vrski : zbornik na trudovi. Kniga II / Tocinovski, Vasil ; Georgievska Jakovljeva, Loreta ; Pavlovski, Mišel (ur.).
Skopje: Institut za makedonska literatura, 2009. str. 257-275 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
"Druga strana" Deana Dukovskoga na Međunarodnom festivalu Malih scena u Rijeci
(Dukovski's "The Other side" at the International Small Scene Theatre Festival in Rijeka)

Autori
Car-Mihec, Adriana ; Rosanda Žigo, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Makedonsko-hrvatski kniževni i kulturni vrski : zbornik na trudovi. Kniga II / Tocinovski, Vasil ; Georgievska Jakovljeva, Loreta ; Pavlovski, Mišel - Skopje : Institut za makedonska literatura, 2009, 257-275

ISBN
978-9989-886-79-9

Skup
Makedonsko-hrvatski kniževni i kulturni vrski

Mjesto i datum
Ohrid, Makedonija, 10.-11.10.2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Postmoderna tragična drama; citatnost; intertekstualnost; nova europska drama; Dejan Dukovski
(Postmodern tragic drama; citation; intertextuallity; new European drama; Dejan Dukovski)

Sažetak
Međunarodni festival malih scena u Rijeci tijekom četrnaest godina svojega postojanja okuplja ponajbolja ostvarenja, u prvom redu, komornoga kazališta. Jednako je otvoren kako vrhunskom mainstream kazalištu tako i nekonvencionalnim istraživačkim projektima te danas egzistira kao svojevrsna dodirna točka hrvatskoga i svjetskoga teatra u kojoj se prožimaju različite kulture i tradicije. Godine 2005. izbornik Festivala, Hrvoje Ivanković, kao tematsko je polazište postavio Steinorovu studiju Smrt tragedije kojom se nastoji dokazati i objasniti kriza moderne tragične drame. Ušavši u živi dijalog sa Steinoreovim tezama Ivanković je na riječku scenu doveo dvanaest predstava kojima je težište bilo preispitati različitost tragičnih iskustava kroz osebujne modele scenskih rješenja. U tom je kontekstu u realizaciji Dramskoga teatra iz Skopja, a u režiji Slobodana Unkovskoga izveden i dramski tekst Druga strana jednoga od značajnijih dramatičara i predstavnika najmlađega makedonskog dramskog naraštaja - Dejana Dukovskoga, a koji će biti predmetom dramatološke i teatrološke analize ovoga rada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka