Senzorska ocjena vina metodom profil okusa (CROSBI ID 331439)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kostelić, Darija
Mandić, Milena L.
hrvatski
Senzorska ocjena vina metodom profil okusa
Svrha ovog rada bila je senzorski ocijeniti kakvoću vina. Ispitivanja su provedena na stolnom vinu Kevedinaka i visokokvalitetnom vinu Rajnski rizling iz kecskemetskog vinogorja, Mađarska. Upotrebljena je modificirana deskriptivna metoda profila okusa. Osam analitičara ocijenjivalo je intenzitet četrnaest organoleptičkih svojstava. Podaci dobiveni ocijenjivanjem statistički su obrađeni i grafički prikazani zbog jednostavnije usporedbe. Rezultati pokazuju da oba vina uglavnom zadovoljavaju zahtjeve koji se postavljaju za te tipove vina. Ukazano je na mogućnost upotrebe ove metode u senzorskoj analizi vina u budućnosti s obzirom na to da omogućuje identifikaciju i kvantifikaciju velikog broja parametara koji se smatraju bitnima za kakvoću vina.
vino; senzorska ocjena; metoda profila okusa
nije evidentirano
engleski
Sensory evaluation of wine by the method of taste profile
nije evidentirano
wine; sensory evaluation; taste profile method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
18.09.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek