Određivanje rezidua u hrani životinjskog podrijetla (CROSBI ID 40758)
Prilog u knjizi | ostalo
Podaci o odgovornosti
Bilandžić, Nina
hrvatski
Određivanje rezidua u hrani životinjskog podrijetla
Proizvodnja i potrošnja hrane, pogotovo one životinjskog podrijetla, opterećena je s jedne strane onečišćenjem okoliša, a s druge primjenom različitih sredstava odnosno farmakoloških pripravaka što može utjecati na kakvoću i zdravstvenu ispravnost hrane te ugroziti zdravlje životinja i ljudi. Ostaci tvari s farmakološkim djelovanjem (rezidui veterinarsko-medicinskih proizvoda), te pomoćne tvari ili proizvodi razgradnje i njihovi metaboliti za koje je dokazano ili postoji sumnja da su škodljivi po ljudsko zdravlje, mogu zaostati u pro¬izvodima životinjskoga podrijetla. Prisustvo rezidua zaostaje kada se životinje odnosno proizvodi koji služe za prehranu ljudi, liječe odnosno tretiraju preparatima koji su zabranjeni, kada se liječenje životinja ne obavlja na propisani način (npr. preparat se daje životinji za koju nije propisan, ne poštuje se propisana doza, preparat se daje na nepropisan način), ili kada se ne poštuje vrijeme koje treba proći od posljednje primjene lijeka do trenutka kada se namirnica može koristiti.
Određivanje rezidua u hrani životinjskog podrijetla
nije evidentirano
engleski
Veterinarski priručnik 6. izd.
nije evidentirano
Determination of residues in food of animal origin
nije evidentirano
Podaci o prilogu
678-700.
objavljeno
Podaci o knjizi
Herak-Perković, Vlasta ; Grabarević, Željko ; Kos Josip
Zagreb: Medicinska knjiga
2012.
978-953-176-438-4