Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 451748

Pristup obradi leksičkih jedinica u nastavi hrvatskoga kao drugoga i stranoga jezika


Udier, Sanda Lucija
Pristup obradi leksičkih jedinica u nastavi hrvatskoga kao drugoga i stranoga jezika // Lahor, Časopis za hrvatski kao materinski, drugi i strani jezik, 1 (2009), 7; 77-94 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 451748 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pristup obradi leksičkih jedinica u nastavi hrvatskoga kao drugoga i stranoga jezika
(Aproach to lexical items in teaching Croatian as second and foreign language)

Autori
Udier, Sanda Lucija

Izvornik
Lahor, Časopis za hrvatski kao materinski, drugi i strani jezik (1846-2197) 1 (2009), 7; 77-94

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
rječnik; hrvatski kao drugi i strani jezik; učenje i poučavanje riječi
(vocabulary; Croatian as L2; teaching and learning vocabulary)

Sažetak
Obrada vokabulara jako je važan dio u nastavi stranoga i drugoga jezika. Čest je slučaj da učenici stranoga jezika ovladavanja vokabularom smatraju važnijim od ovladavanja jezičnim strukturama. Na nižim stupnjevima zainteresirani su za vokabular kako bi se mogli snaći u osnovnoj komunikaciji, a na višim stupnjevima trebaju razvijen vokabular kako bi razumjeli nijanse u značenju i mogli se precizno izražavati. Da bi se odrešena leksička jedinica smatrala dobro obrađenom u nastavi hrvatskoga kao drugoga i stranoga jezika, u obradu trebaju biti uključene sljedeće razine: ortoopska, ortografks, flektivna, kolokacijska, sintatička, semantička i pragmatička. Pri obradi treba razlikovati takozvani prijamnikvokabular (koji učenici razumju, ali ne rabe samostalno) od proizvodnoga vokabulara (koji samostalno rabe) te im tre a prilagoditi način obrade.Treba razlikovati i usvajanje vokabulara od njegova svjesnoga učenja. Jedna je od najvažnijih svrha nastave stranoga jezika otkriti i razviti načine pomoću kojih učenikci mogu štouspješnije svjesno naučiti vokabular. Ovladavanje vokabularom vrlo je individualno te ovisi o potrebama i sklonostima učenika, a njegova individualnost raste proporcionalno stupnju ovladanosti stranim jezikom.Uspješnosti učenja vokabulara pridonosi dobro razumijevanje svake leksičke jedinite te njezino što češće ponavljanje i pojavljivanje u različitim kontekstima. Potrebno je dobro osmisliti koje će se leksičke jedinice poučavati u nastavi, kolko i kojim redoslijedom, osobito na nižim stupnjevima. Nastavnik treba raditi na razvijanju studentskih strategija i vještina te poticati studente da budu što samostalniji u ovladavanju vokabularom u stranom jeziku.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
130-0000000-3623 - Metodologija i izrada udžbenika i testiranja za hrvatski kao drugi/strani jezik (Pranjković, Ivo, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Filozofski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sanda Lucija Udier (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Udier, Sanda Lucija
Pristup obradi leksičkih jedinica u nastavi hrvatskoga kao drugoga i stranoga jezika // Lahor, Časopis za hrvatski kao materinski, drugi i strani jezik, 1 (2009), 7; 77-94 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Udier, S. (2009) Pristup obradi leksičkih jedinica u nastavi hrvatskoga kao drugoga i stranoga jezika. Lahor, Časopis za hrvatski kao materinski, drugi i strani jezik, 1 (7), 77-94.
@article{article, author = {Udier, S.}, year = {2009}, pages = {77-94}, keywords = {rje\v{c}nik, hrvatski kao drugi i strani jezik, u\v{c}enje i pou\v{c}avanje rije\v{c}i}, journal = {Lahor, \v{C}asopis za hrvatski kao materinski, drugi i strani jezik}, volume = {1}, number = {7}, issn = {1846-2197}, title = {Pristup obradi leksi\v{c}kih jedinica u nastavi hrvatskoga kao drugoga i stranoga jezika}, keyword = {rje\v{c}nik, hrvatski kao drugi i strani jezik, u\v{c}enje i pou\v{c}avanje rije\v{c}i} }
@article{article, author = {Udier, S.}, year = {2009}, pages = {77-94}, keywords = {vocabulary, Croatian as L2, teaching and learning vocabulary}, journal = {Lahor, \v{C}asopis za hrvatski kao materinski, drugi i strani jezik}, volume = {1}, number = {7}, issn = {1846-2197}, title = {Aproach to lexical items in teaching Croatian as second and foreign language}, keyword = {vocabulary, Croatian as L2, teaching and learning vocabulary} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font