Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 451674

Prikladnost nekoliko subjektivnih mjera pubertalnog sazrijevanja za primjenu u ne-kliničkim istraživanjima razvoja adolescenata


Keresteš, Gordana; Brković, Irma; Kuterovac-Jagodić, Gordana
Prikladnost nekoliko subjektivnih mjera pubertalnog sazrijevanja za primjenu u ne-kliničkim istraživanjima razvoja adolescenata // Društvena istraživanja, 19 (2010), 6; 1015-1035 (recenziran, članak, stručni)


Naslov
Prikladnost nekoliko subjektivnih mjera pubertalnog sazrijevanja za primjenu u ne-kliničkim istraživanjima razvoja adolescenata
(Suitability of several subjective measures of pubertal maturation for application in non-clinical research on adolescent development)

Autori
Keresteš, Gordana ; Brković, Irma ; Kuterovac-Jagodić, Gordana

Izvornik
Društvena istraživanja (1330-0288) 19 (2010), 6; 1015-1035

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Pubertet; apsolutni pubertalni status; relativni pubertalni status; samoprocjene; procjene roditelja; PDS
(Puberty; absolute pubertal status; pubertal timing (relative pubertal status); self-ratings; parental ratings; PDS)

Sažetak
Cilj rada bio je empirijski utvrditi prikladnost nekoliko različitih mjera pubertalnog sazrijevanja za primjenu u psihologijskim i drugim ne-medicinskim istraživanjima razvoja adolescenata. U uzorku mlađih adolescenata (260 dječaka i 287 djevojčica dobi 10-15 godina) i njihovih roditelja (444 majke i 355 očeva) prikupljene su samoprocjene i roditeljske procjene relativnog pubertalnog statusa te izvještaji o djetetovoj tjelesnoj visini i težini, a za djevojčice i o menstrualnom statusu i dobi pojave menarhe. Djeca su ispunila i Skalu pubertalnog razvoja (Pubertal Development Scale, PDS, Petersen i sur., 1988). Rezultati su pokazali da su različite mjere pubertalnog sazrijevanja međusobno povezane, ali visina njihove povezanosti govori kako nisu međusobno zamjenjive. Procjene istog indikatora pubertalnog sazrijevanja dobivene od različitih izvjestitelja (majki, očeva i adolescenata) iznimno visoko koreliraju i u istraživačke se svrhe mogu koristiti kao međusobno zamjenjive. Spolne razlike u mjerama tjelesnog sazrijevanja, kao i trendovi tjelesnog sazrijevanja dječaka i djevojčica različite dobi sukladni su trendovima dobivenim u ranijim istraživanjima i govore o prikladnosti i valjanosti upotrijebljenih mjera. PDS se pokazao valjanom i pouzdanom mjerom pubertalnog razvoja hrvatskih adolescenata. U raspravi je naglašena potreba uključivanja mjera pubertalnog sazrijevanja u istraživanja razvoja adolescenata.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1301683-1400 - Ličnost roditelja i roditeljstvo tijekom tranzicije djeteta u adolescenciju (Gordana Keresteš, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Current Contents Connect (CCC)
  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Social Science Citation Index (SSCI)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • IBSS - The International Bibliography of the Social Sciences