Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 451673

INTERESI OBALNE DRŽAVE U POMORSKOM NADZORU


Luttenberger, Axel; Zec, Damir
INTERESI OBALNE DRŽAVE U POMORSKOM NADZORU // "Izazovi i perspektive u pomorskom pravu i pravu mora: interesi Republike Hrvatske" / Radolf, Davorin (ur.).
Zagreb: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2010. str. 12-18 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
INTERESI OBALNE DRŽAVE U POMORSKOM NADZORU
(INTERESTS OF THE COASTAL STATE IN MARITIME SURVEILLANCE)

Autori
Luttenberger, Axel ; Zec, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
"Izazovi i perspektive u pomorskom pravu i pravu mora: interesi Republike Hrvatske" / Radolf, Davorin - Zagreb : Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, 2010, 12-18

Skup
"Izazovi i perspektive u pomorskom pravu i pravu mora: interesi Republike Hrvatske"

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 19.03.2010

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Pomorski nadzor; obalna država; upravljanje pomorskim prometom; jurisdikcija
(Maritime surveillance; coastal state; vessel traffic management; jurisdiction)

Sažetak
Pomorski nadzor provodi obalna država radi povećanja sigurnosti pomorske plovidbe i zaštite vlastitih interesa, a ta djelatnost povezana je i s upravljanjem pomorskim prometom, pa obuhvaća prikupljanje podataka o pomorskim objektima i pomorskom prometu, davanje podataka pomorskim objektima, pružanje plovidbenih savjeta i podrške u plovidbi, kao i organizaciju plovidbe i upravljanje pomorskim prometom. Autori naglašavaju da je za zadovoljavajuću razinu sigurnosti plovidbe važna međuovisnost interesa obalne države i interesa broda u plovidbi, te da je izuzetan napredak tehnologije i iskazana volja međunarodne pomorske zajednice omogućila obalnim državama odnosno državama pripadnosti broda značajan uvid u stanje prometa u svako doba odnosno u svim uvjetima. U radu se daje pregled postojećih sustava izvještavanja i tehnoloških postignuća, naglašava da su rezultat takvog tehnološkog razvoja zahtjevi obalnih država da aktivnije sudjeluju u upravljanju prometa i da učinkovitije osnažuju međunarodne i nacionalne propise. Analiziraju se i rješenja Europske unije, uz isticanje pitanja povjerljivosti i razmjene podataka u toj oblasti. Pozornost autora je usmjerena na utjecaj novih tehnoloških sustava te mogućnosti i ograničenja obalne države u oživotvorenju postojećih pravnih propisa u području nadzora odnosno na potrebu predlaganja novih pravnih rješenja usklađenih s najnovijim razvojem tehnologije za nadzor i upravljanje plovidbom, naročito za prostor izvan granica nacionalne jurisdikcije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
112-1121722-1710 - Upravljanje pomorskim prometom u područjima visoke ugroženosti od onečišćenja (Damir Zec, )

Ustanove
Pomorski fakultet, Rijeka