Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Uvod u digitalnu obradbu govora korištenjem Matlaba (CROSBI ID 744206)

Druge vrste radova | ostalo

• Obrazovni materijal (nedefinirano )

Petrinović, Davor Uvod u digitalnu obradbu govora korištenjem Matlaba. Zagreb: Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, 2009. 199..

Podaci o odgovornosti

Petrinović, Davor

hrvatski

Uvod u digitalnu obradbu govora korištenjem Matlaba

Udžbenik opisuje temeljne postupke digitalne obradbe govora koji se koriste u brojnim primjenama informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Obrađuje se anatomija voklanog trakta i fizikalni model nastajanja govora, kao i odgovarajući matematički modeli za opis ovog procesa nastajanja i širenja zvučnog vala. Diskutiraju se postupci obradbe govora u vremenskoj i spektralnoj domeni, formantna struktura govora i njeno korištenje u prepoznavanju glasova i govornika. Detaljno se obrađuju postupci linearne predikcije, kao što su autokorelacijski i kovarijantni postupak, te učinkoviti postupci izračuna koeficijenata prediktora. Razmatraju se efekti kvantizacije koeficijenata modela i alternativne reprezentacije koje imaju manju spektralnu osjetljivost. Opisuju se postupci homomorfne analize govora i njene primjene za opis spektralne ovojnice govora i za određivanje zvučnosti i fundamentalne frekvencije glasa. Na kraju se daje primjer kompletnog Vocoder-a koji objedinjuje sva stečena znanja. Ovaj udžbenik je popraćen nizom praktičnih primjera napisanih za Matlab programsko okruženje, za svako pojedino poglavlje, te omogućava interaktivno izučavanje diskutiranih postupaka obradbe nad vlastitim govornim sekvencama. Poglavlja su popraćena i zadacima za samostalni praktični rad, koji studente navode na proširenje stečenog znanja kroz gradnju i kodiranje vlastitih postupaka obradbe.

digitalna obradba govora; Matlab

Prema odluci Senata Sveučilišta u Zagrebu od 16. 3. 2010. KLASA:032-01/09-01/81, URBROJ: 380-04/38-10-6

engleski

Introduction to Digital Speech Processing using Matlab

nije evidentirano

Digital speech processing; Matlab

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Zagreb: Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

199

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Elektrotehnika, Računarstvo