Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 451546

Pregled metoda određivanja likopena


Malarić, Valentina
Pregled metoda određivanja likopena, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 451546 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pregled metoda određivanja likopena
(Overview of the methods for determination of lycopene)

Autori
Malarić, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2008

Stranica
35

Mentor
Marković, Ksenija

Ključne riječi
antioksidativno djelovanje; HPLC; likopen; rajčica; spektrofotometrijske metode
(antioxidant activity; HPLC; lycopene; spectrophotometric methods; tomato)

Sažetak
Likopen je crveni pigment iz skupine karotenoida, najviše prisutan u rajčici, a danas mu se posvećuje velika pozornost zbog njegove važne uloge u sprečavanju razvoja tumora prostate, probavnog sustava, dojke, pluća te u zaštiti od bolesti srca i krvnih žila. Veliko zanimanje znanstvenika likopen izaziva zbog svojih bioloških i fizikalno-kemijskih svojstava, naročito antioksidativnog djelovanja povezanog, između ostalog, sa smanjenjem oštećenja bjelančevina, lipida i ostalih staničnih sastojaka. Upravo zbog njegovog povoljnog utjecaja na ljudsko zdravlje, istraživanja mnogobrojnih znanstvenika usmjerena su ka otkrivanju i što bržem određivanju likopena u raznom voću i povrću. Svrha ovog rada bila je, temeljem znanstvene literature, obraditi tematiku određivanja likopena te dati kratki pregled metoda određivanja, od konvencionalnih sve do najnovijih koje ih postupno zamjenjuju. Od standardnih metoda određivanja likopena, najviše su u upotrebi spektrofotometrijske i HPLC metode, a od modernih, brzih i nedestruktivnih metoda najviše se za određivanje likopena koriste metode fotoakustične spektroskopije te „optothermal window“.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Vahčić, Nada, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ksenija Marković (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Malarić, Valentina
Pregled metoda određivanja likopena, 2008., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Malarić, V. (2008) 'Pregled metoda određivanja likopena', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Malari\'{c}, V.}, year = {2008}, pages = {35}, keywords = {antioksidativno djelovanje, HPLC, likopen, raj\v{c}ica, spektrofotometrijske metode}, title = {Pregled metoda odre\djivanja likopena}, keyword = {antioksidativno djelovanje, HPLC, likopen, raj\v{c}ica, spektrofotometrijske metode}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Malari\'{c}, V.}, year = {2008}, pages = {35}, keywords = {antioxidant activity, HPLC, lycopene, spectrophotometric methods, tomato}, title = {Overview of the methods for determination of lycopene}, keyword = {antioxidant activity, HPLC, lycopene, spectrophotometric methods, tomato}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font