Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 451519

Učinkovitost potenciometrijskih senzora pri određivanju profila okusa


Vlahinja, Petra
Učinkovitost potenciometrijskih senzora pri određivanju profila okusa 2009., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Naslov
Učinkovitost potenciometrijskih senzora pri određivanju profila okusa
(Indicators of quality and durability in sage honey)

Autori
Vlahinja, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2009

Stranica
34

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
Elektronski jezik; okus; PCA; potenciometrijski senzori
(Electronic tongue; taste; PCA; potentiometric sensors)

Sažetak
Cilj ovog rada bilo je odrediti učinkovitost potenciometrijskih senzora pri određivanju profila okusa. Ispitivanje je provedeno na elektronskom jeziku α-Astree M.O.S. koji se temelji na sedam potenciometrijskih senzora. Korištene su model otopine osnovnih okusa različitih koncentracija. Odzivi senzora dobiveni mjerenjem obrađeni su multivarijantnim metodama PCA i PLS. Provedbom rada zaključeno je da senzori imaju različitu sposobnost detekcije pojedinih okusnih tvari, odnosno svaki senzor različito reagira na pojedinu okusnu tvar. Ukupno gledano, može se reći da senzori jezika bolje raspoznaju okus slano i okus kiselo, a nesto losije okus gorko i okus slatko.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058-0580696-2808 - Bioaktivne komponente u hrani - promjene uzrokovane pripremom i čuvanjem (Nada Vahčić, )

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb