Učinkovitost potenciometrijskih senzora pri određivanju profila okusa (CROSBI ID 357607)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vlahinja, Petra
Hruškar, Mirjana
hrvatski
Učinkovitost potenciometrijskih senzora pri određivanju profila okusa
Cilj ovog rada bilo je odrediti učinkovitost potenciometrijskih senzora pri određivanju profila okusa. Ispitivanje je provedeno na elektronskom jeziku α-Astree M.O.S. koji se temelji na sedam potenciometrijskih senzora. Korištene su model otopine osnovnih okusa različitih koncentracija. Odzivi senzora dobiveni mjerenjem obrađeni su multivarijantnim metodama PCA i PLS. Provedbom rada zaključeno je da senzori imaju različitu sposobnost detekcije pojedinih okusnih tvari, odnosno svaki senzor različito reagira na pojedinu okusnu tvar. Ukupno gledano, može se reći da senzori jezika bolje raspoznaju okus slano i okus kiselo, a nesto losije okus gorko i okus slatko.
elektronski jezik; okus; PCA; potenciometrijski senzori
nije evidentirano
engleski
Indicators of quality and durability in sage honey
nije evidentirano
electronic tongue; taste; PCA; potentiometric sensors
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
15.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb