Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinkovitost potenciometrijskih senzora pri određivanju profila okusa (CROSBI ID 357607)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vlahinja, Petra Učinkovitost potenciometrijskih senzora pri određivanju profila okusa / Hruškar, Mirjana (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Vlahinja, Petra

Hruškar, Mirjana

hrvatski

Učinkovitost potenciometrijskih senzora pri određivanju profila okusa

Cilj ovog rada bilo je odrediti učinkovitost potenciometrijskih senzora pri određivanju profila okusa. Ispitivanje je provedeno na elektronskom jeziku α-Astree M.O.S. koji se temelji na sedam potenciometrijskih senzora. Korištene su model otopine osnovnih okusa različitih koncentracija. Odzivi senzora dobiveni mjerenjem obrađeni su multivarijantnim metodama PCA i PLS. Provedbom rada zaključeno je da senzori imaju različitu sposobnost detekcije pojedinih okusnih tvari, odnosno svaki senzor različito reagira na pojedinu okusnu tvar. Ukupno gledano, može se reći da senzori jezika bolje raspoznaju okus slano i okus kiselo, a nesto losije okus gorko i okus slatko.

elektronski jezik; okus; PCA; potenciometrijski senzori

nije evidentirano

engleski

Indicators of quality and durability in sage honey

nije evidentirano

electronic tongue; taste; PCA; potentiometric sensors

nije evidentirano

Podaci o izdanju

34

15.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija