Senzorska analiza čaja (CROSBI ID 357595)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Horvat, Morena
Vahčić, Nada
Gajari, Davorka
hrvatski
Senzorska analiza čaja
Cilj ovog rada je odrediti senzorsku kakvoću čaja. Čaj se proizvodi iz biljke koja se naziva čajevac i jedan je od najpopularnijih napitaka na svijetu. Čaj je zdrava namirnica koja služi za razgovor i druženje, ali i za psihološko opuštanje i stimuliranje ljudske aktivnosti. Iako danas postoje mnogobrojne vrste čajeva, prema načinu proizvodnje razlikujemo crni, zeleni i oolong čaj. Za odrenivanje kakvoće čaja korištene su metode: test trokuta, test razlike od kontrolnog, metoda bodovanja i hedonistička skala. Rezultati su pokazali da uzorak čaja od šipka ipak ulazi u kategoriju dobar, ali da je standard poželjniji od uzorka.
čaj; senzorska analiza; test u trokutu; metoda bodovanja; hedonistička skala
nije evidentirano
engleski
Sensory analysis of tea
nije evidentirano
tea; sensory analysis; triangle test; scoring method; hedonic scale
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
14.07.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb