Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kontrola kvalitete pasteriziranog mlijeka (CROSBI ID 357594)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Tolić, Mandica Tamara Kontrola kvalitete pasteriziranog mlijeka / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Tolić, Mandica Tamara

Vahčić, Nada

hrvatski

Kontrola kvalitete pasteriziranog mlijeka

Mlijeko označava prirodni sekret mliječne žlijezde životinja iz uzgoja, dobiven jednom ili više mužnji, kojemu nije ništa dodano niti oduzeto. Osnovni sastojci mlijeka su voda, mliječna mast, proteini, laktoza i mineralne tvari. Mlijeko i mliječni proizvodi su izuzetno važne namirnice u prehrani ljudi zbog prehrambenih i terapeutskih svojstava te ih zbog toga treba unositi u preporučenim količinama. Kontrolu kvalitete potrebno je provoditi u svim fazama prerade mlijeka kako bi potrošaču osigurali mlijeko vrhunske kvalitete. Infracrvena spektroskopija je najraširenija metoda za kvalitativnu i kvantitativnu analizu, ali se može koristiti i za utvrđivanje ukupnog broja bakterija u sirovom mlijeku. Cilj ovog rada je bio analiza kvalitete «Dukat» pasteriziranog mlijeka na uređaju MilkoScan FT 120. Utvrđeno je da pasterizirano mlijeko zadovoljava sve zahtjeve važećih Pravilnika u Republici Hrvatskoj.

infracrvena spektroskopija ; mlijeko ; bjelančevine ; mast ; laktoza

nije evidentirano

engleski

Quality control of pasteurized milk

nije evidentirano

infrared spectroscopy ; milk ; proteins ; fat ; lactose

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

02.07.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija