KVALITETA SVJEŽEG I KISELOG KUPUSA S OGULINSKOG PODRUČJA (CROSBI ID 357587)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Oreč, Iva
Dobričević, Nadica
hrvatski
KVALITETA SVJEŽEG I KISELOG KUPUSA S OGULINSKOG PODRUČJA
Ogulinsko područje poznato je po uzgoju svježeg kupusa i preradi kupusa biološkom fermentacijom. Zbog povoljnih klimatskih i ekoloških uvjeta te relativno malih ulaganja u proizvodnju, uzgojem i preradom kupusa bave se mnoga obiteljska gospodarstva. Uzgaja se veliki broj sorata, a za ovo istraživanje korištene su slijedeće: Ogulinski, Krautman i Strukton, gdje je analizirano slijedeće: suha tvar(%), topljiva suha tvar(%), ukupne kiseline, pH-vrijednost, C-vitamin(mg/100 g), NaCl(%), te sadržaj minerala: kalcij, željezo, kalij, magnezij, natrij, fosfor, dušik i proteini u svježem i fermentiranom kupusu.Rezultati istraživanja pokazali su zadovoljavajuću kakvoću svježeg i fermentiranog kupusa, gdje su bolji rezultati u pojedinim parametrima odlika sorte Ogulinski.
sorte kupusa; Ogulinski; Krautman; Strukton; kakvoća kupusa
nije evidentirano
engleski
Quality fresh and fermentation cabbage from Ogulin area
nije evidentirano
cabbage cultivars; Ogulinski; Krautman; Strukton; quality of cabbage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
30.10.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb