Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 451135

Očitovanje prevoditeljskih načela u nekim starocrkvenoslavenskim i hrvatskim crkvenoslavenskim prijevodnim obrascima


Vukoja, Vida
Očitovanje prevoditeljskih načela u nekim starocrkvenoslavenskim i hrvatskim crkvenoslavenskim prijevodnim obrascima // Slovo, 60 (2010), 841-865 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Očitovanje prevoditeljskih načela u nekim starocrkvenoslavenskim i hrvatskim crkvenoslavenskim prijevodnim obrascima
(Manifestation of translational principles in some Old Church Slavonic and Croatian Church Slavonic translational patterns)

Autori
Vukoja, Vida

Izvornik
Slovo (0583-6255) 60 (2010); 841-865

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Prijevodni obrasci; Josip Vrana; Josip Leonard Tandarić; doslovno prevođenje; prevođenje po značenju; leksikalizacija; koncept
(Translational patterns; Josip Vrana; Josip Leonard Tandarić; literal translation; translation by sense; lexicalization; concept)

Sažetak
Člankom se predstavljaju dosadašnji važniji radovi o prevođenju na hrvatski crkvenoslavenski (u prvome redu Josipa Vrane i Josipa Leonarda Tandarića), a koji su nastali na osnovi istraživanja provedenih na korpusima oblikovanim s obzirom na sadržaj teksta (evanđeoski tekstovi, posljednice, obrednički tekstovi). U tim se istraživanjima najveća pozornost usmjeravala na sljedeća pitanja: je li riječ o prevođenju koje je pretežno doslovno (ad verbum, verbum pro verbo) ili po značenju, smislu (sensum de sensu), pri čemu pitanje tzv. slobodno prevedenih mjesta ima posebno mjesto, te na utjecaj latinskoga (biblijskoga) teksta na crkvenoslavenske prijevodne tekstove. Navode se i odabrani radovi o teoriji ćirilometodske prevoditeljske tradicije u kojima se raspravlja o ćirilometodskim prevodilačkim postupcima i odnosu nasljednika Svete braće prema ćirilometodskoj prevodilačkoj praksi. Autorica potom predstavlja dva vlastita istraživanja prijevodnih obrazaca provedena na osnovi korpusâ koji obuhvaćaju leksikalizacije određenih koncepata (čuvstava i poniznosti), unutar kojih se razlikuju prijevodi s grčkoga i prijevodi s latinskoga. Na osnovi tih raščlambi, povezanih s poznatim iz ranijih Vraninih i Tandarićevih raščlambi zaključuje se da postoje tri područja na koja treba obratiti pozornost u istraživanju prijevoda na hrvatski crkvenoslavenski. Prva dva su već poznata: provedba doslovnoga prevođenja i prevođenja po značenju te sociolingvistički utjecaji na prijevod (arhaizacija, latinizacija i pohrvaćivanje teksta). Treći do sada nije uziman u obzir, a riječ je o odnosima unutar koncepata čija se leksikalizacija prevodi. Barem je u nekim slučajevima naime primjećeno da se pomaci unutar prijevodnih obrazaca razlikuju s obzirom na to koji se koncept želi leksikalizirati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
090-0900998-0993 - Rječnik crkvenoslavenskoga jezika hrvatske redakcije (Anica Nazor, )

Ustanove
Staroslavenski institut , Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Vida Vukoja, (278683)