Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Povezanost zadovoljstva, osobina ličnosti i demografskih varijabli na uzorku hrvatskih sudionika (s osvrtom na rezultate u Šibensko-kninskoj županiji) (CROSBI ID 40729)

Prilog u knjizi | ostalo

Lučev, Ivana Povezanost zadovoljstva, osobina ličnosti i demografskih varijabli na uzorku hrvatskih sudionika (s osvrtom na rezultate u Šibensko-kninskoj županiji) // Migracije i regionalni razvoj Hrvatske / Lajić, Ivan (ur.). Zagreb: Institut za migracije i narodnosti (IMIN), 2010. str. 153-182

Podaci o odgovornosti

Lučev, Ivana

hrvatski

Povezanost zadovoljstva, osobina ličnosti i demografskih varijabli na uzorku hrvatskih sudionika (s osvrtom na rezultate u Šibensko-kninskoj županiji)

U prikazanom istraživanju ispitivalo se povezanosti zadovoljstva životom te osobina ličnosti modela velikih pet i demografskih varijabli. Podaci su prikupljeni na uzorku od 1048 sudionika koji dolaze iz različitih dijelova Hrvatske, pri čemu su 472 sudionika dolazila iz Šibensko-kninske županije. Pokazalo se da je dob u niskim negativnim ali statistički značajnim korelacijama s općim zadovoljstvom životom, kao i pojedinim aspektima zadovoljstva životom. Viši stupanj obrazovanja bio je povezan s većim zadovoljstvom, a osobe koje su zaposlene ilskazale su višu razinu zadovoljstva životom općenito te različitim aspektima zdravlja. Usporedbom rezultata dobivenih na ukupnom uzorku s rezultatima u Šibensko-kninskoj županiji željeli smo provjeriti postoje li eventualne razlike u razini zadovoljstva kao i u strukturi povezanosti zadovoljstva s demografskim varijablama i crtama ličnosti. Pokazalo se da su sudionici u Šibensko-kninskoj županiji zadovoljniji od onih u Zagrebu s nizom specifičnih aspekata domena, no za zadovoljstvo životom općenito nisu nađene statistički značajne razlike. Kako nisu nađene značajne razlike u dobnoj ili spolnoj strukturi uzorka iz Šibensko-kninske županije i grada Zagreba, a utvrđene razlike u zaposlenosti, procjeni vlastitog standarda i stupnju školovanja sve su u korist zagrebačkog uzorka, više razine zadovoljstva sudionika u Šibensko-kninskoj županiji vjerojatno se može djelom objasniti nekim razlikama u crtama ličnosti. Neuroticizam, koji se odnosi na sklonost negativnim emocijama poput tuge, ljutnje i straha, u značajnim je negativnim korelacijama sa zadovoljstvom, što je potvrđeno i u ovom ispitivanju, a rezultati sudionika u šibensko-kninskom uzorku na skali neuroticizma bili su statistički značajno niži od rezultata za zagrebački uzorak.

zadovoljstvo životom, demografske varijable, ličnost

nije evidentirano

engleski

Connection between life satisfaction, personality traits and demographic variables on Croatian sample of subjects(Comparison of results from Šibenik-Knin county and Zagreb).

nije evidentirano

life satisfaction, demographic variables, personality

nije evidentirano

Podaci o prilogu

153-182.

objavljeno

Podaci o knjizi

Migracije i regionalni razvoj Hrvatske

Lajić, Ivan

Zagreb: Institut za migracije i narodnosti (IMIN)

2010.

978-953-6028-25-2

Povezanost rada

Psihologija