Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 450637

Određivanje fenolnih materija u aktuelnom sortimentu krompira


Begić-Akagić, Asima; Piližota, Vlasta
Određivanje fenolnih materija u aktuelnom sortimentu krompira // Works of the Faculty of Agricultural and Food Sciences University of Sarajevo, 55 (2010), 60/1; 251-259 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Određivanje fenolnih materija u aktuelnom sortimentu krompira
(Determination of phenol compounds of actually potatoes cultivars)

Autori
Begić-Akagić, Asima ; Piližota, Vlasta

Izvornik
Works of the Faculty of Agricultural and Food Sciences University of Sarajevo (0033-8583) 55 (2010), 60/1; 251-259

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Sadržaj fenola; enzimsko posmeđivanje; krompir; fizičko-hemijski parametri
(Phenol content; enzymatic browning; potato; chemical parameters)

Sažetak
U razvijenim zemljama, sa razvijenom tržišnom ekonomijom, glavni kriterij za ocjenu kvaliteta krompira je njegova nutritivna vrijednost i zdravstvena ispravnost. Elementi koji čine kvalitet krompira pod utjecajem su različitih faktora kao što su uslovi tokom uzgoja, skladištenje, prerada i distribucija. Enzimsko posmeđivanje oguljenog krompira je glavni problem za prerađivače u prehrambenoj industriji, koji treba rješavati. Zbog toga primarna poljoprivreda i prehrambena industrija pokušavaju pronaći nove sorte krompira i nove načine za sprječavanje enzimskog posmeđivanja. Za fenolna jedinjenja se vjeruje da imaju ulogu u sprječavanju određenih vrsta raka. Dakle, fenoli su poznati kao antioksidanti (pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala) te ih stoga treba sačuvati tokom prerade. Cilj ovog rada bio je odrediti ukupni sadržaj fenolnih materija u aktuelnim sortama krompira (Lady Claire, Lady Rosetta, Desiree, Ostara, Felicitas, Fabula, Anais, Liseta, Alwara, Carrera, Tango i Saturna) te ispitati međuzavisnost fizičko-hemijskih parametara (ukupne suhe materije, nerastvorljive suhe materije, ukupne kiselosti, redukujućih i ukupnih šećera, vitamina C i Ca-pektata) i sadržaja fenola. Sadržaj fenolnih jedinjenja kretao se od 0, 496 g/L u krompiru sorte Carrera do 0, 813 g/L u sorti Lady Rosetta. Ova studija je pokazala signifikantnu srednje jaku pozitivnu korelaciju (r=0, 625) između ukupnih kiselina i fenola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
113-1130473-0340 - Razvoj procesa proizvodnje visokokvalitetne hrane (Vlasta Piližota, )

Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Autor s matičnim brojem:
Vlasta Piližota, (90114)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts