Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje fenolnih materija u aktuelnom sortimentu krompira (CROSBI ID 160247)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Begić-Akagić, Asima ; Piližota, Vlasta Određivanje fenolnih materija u aktuelnom sortimentu krompira // Radovi Poljoprivrednog Fakulteta Univerziteta u Sarajevu, 55 (2010), 60/1; 251-259

Podaci o odgovornosti

Begić-Akagić, Asima ; Piližota, Vlasta

hrvatski

Određivanje fenolnih materija u aktuelnom sortimentu krompira

U razvijenim zemljama, sa razvijenom tržišnom ekonomijom, glavni kriterij za ocjenu kvaliteta krompira je njegova nutritivna vrijednost i zdravstvena ispravnost. Elementi koji čine kvalitet krompira pod utjecajem su različitih faktora kao što su uslovi tokom uzgoja, skladištenje, prerada i distribucija. Enzimsko posmeđivanje oguljenog krompira je glavni problem za prerađivače u prehrambenoj industriji, koji treba rješavati. Zbog toga primarna poljoprivreda i prehrambena industrija pokušavaju pronaći nove sorte krompira i nove načine za sprječavanje enzimskog posmeđivanja. Za fenolna jedinjenja se vjeruje da imaju ulogu u sprječavanju određenih vrsta raka. Dakle, fenoli su poznati kao antioksidanti (pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala) te ih stoga treba sačuvati tokom prerade. Cilj ovog rada bio je odrediti ukupni sadržaj fenolnih materija u aktuelnim sortama krompira (Lady Claire, Lady Rosetta, Desiree, Ostara, Felicitas, Fabula, Anais, Liseta, Alwara, Carrera, Tango i Saturna) te ispitati međuzavisnost fizičko-hemijskih parametara (ukupne suhe materije, nerastvorljive suhe materije, ukupne kiselosti, redukujućih i ukupnih šećera, vitamina C i Ca-pektata) i sadržaja fenola. Sadržaj fenolnih jedinjenja kretao se od 0, 496 g/L u krompiru sorte Carrera do 0, 813 g/L u sorti Lady Rosetta. Ova studija je pokazala signifikantnu srednje jaku pozitivnu korelaciju (r=0, 625) između ukupnih kiselina i fenola.

sadržaj fenola ; enzimsko posmeđivanje ; krompir ; fizičko-hemijski parametri

nije evidentirano

engleski

Determination of phenol compounds of actually potatoes cultivars

nije evidentirano

phenol content ; enzymatic browning ; potato ; chemical parameters

nije evidentirano

Podaci o izdanju

55 (60/1)

2010.

251-259

objavljeno

0033-8583

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice