Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 450626

Ljubavna lirika i petrarkizam


Bogdan, Tomislav
Ljubavna lirika i petrarkizam // Umjetnost riječi : časopis za znanost o književnosti, LIII (2009), 3-4; 245-278 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Ljubavna lirika i petrarkizam
(Love poetry and Petrarchism)

Autori
Bogdan, Tomislav

Izvornik
Umjetnost riječi : časopis za znanost o književnosti (0503-1583) LIII (2009), 3-4; 245-278

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Ljubavna lirika; semantika ljubavnog odnosa; petrarkizam; tipovi ljubavnih diskurza
(Love poetry; semantics of amorous relationship; Petrarchism; types of amorous discourses)

Sažetak
U radu je razmotreno nekoliko najvažnijih pokušaja da se definira petrarkizam, kako u inozemnoj tako i u hrvatskoj stručnoj literaturi. Na temelju koncepcije što su je u 80-im i 90- im godinama dvadesetog stoljeća iznijeli njemački romanisti Klaus W. Hempfer i Gerhard Regn formulirano je shvaćanje petrarkizma koje je preciznije, selektivnije od shvaćanja koja su dosad bila uobičajena, osobito u hrvatskoj književnoj historiografiji. Petrarkizam je tako određen isključivo na temelju bliskosti poetici Petrarkina Kanconijera, prije svega semantici ljubavnog odnosa što je u njemu zastupljena. Presudnima se u tome smislu za petrarkistički diskurz smatraju sljedeće značajke: neostvaren muško-ženski ljubavni odnos predstavljen iz muške perspektive i uvjetovan nedohvatljivošću idealizirane žene, odnosno njezinim neuzvraćanjem naklonosti ; muškarčevi proturječni osjećaji, njegov slatko-gorak, ali ipak ponajviše bolan, doživljaj ljubavi ; zaljubljenikovo ustrajavanje u ljubavnoj patnji, odnosno njezino priželjkivanje. Zaključeno je, nadalje, da je petrarkizam samo jedan – vrlo važan, doduše, ali samo jedan – od ljubavnih lirskih diskurza u renesansnoj književnosti i da se petrarkizmom ne bi smjela olako nazivati renesansna ljubavna lirika u cijelosti. Ona i u Hrvatskoj i u Evropi obiluje elementima koji su inkompatibilni s poetikom Petrarkina Kanconijera i koji pripadaju drugim ljubavnim diskurzima (npr. srednjovjekovnoj semantici dvorske ljubavi ili hedonističkome ljubavnom diskurzu antičkoga porijekla).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1301070-1057 - Oniričko kao poetološki i antropološki problem (Dunja Fališevac, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Tomislav Bogdan, (238260)

Citiraj ovu publikaciju

Bogdan, Tomislav
Ljubavna lirika i petrarkizam // Umjetnost riječi : časopis za znanost o književnosti, LIII (2009), 3-4; 245-278 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Bogdan, T. (2009) Ljubavna lirika i petrarkizam. Umjetnost riječi : časopis za znanost o književnosti, LIII (3-4), 245-278.
@article{article, author = {Bogdan, T.}, year = {2009}, pages = {245-278}, keywords = {love poetry, semantics of amorous relationship, Petrarchism, types of amorous discourses}, journal = {Umjetnost rije\v{c}i : \v{c}asopis za znanost o knji\v{z}evnosti}, volume = {LIII}, number = {3-4}, issn = {0503-1583}, title = {Love poetry and Petrarchism}, keyword = {love poetry, semantics of amorous relationship, Petrarchism, types of amorous discourses} }