Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 450438

Ekološko gospodarstvo u funkciji distribucije turističkih usluga u ruralnom prostoru


Brčić-Stipčević, Vesna; Petljak, Kristina
Ekološko gospodarstvo u funkciji distribucije turističkih usluga u ruralnom prostoru // DRUGI HRVATSKI KONGRES O RURALNOM TURIZMU „Koncepcija dugoročnog razvoja ruralnog turizma"
Mali Lošinj, Republika Hrvatska, 2010. (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Ekološko gospodarstvo u funkciji distribucije turističkih usluga u ruralnom prostoru
(Organic family farm in the function of tourist services distribution in rural areas)

Autori
Brčić-Stipčević, Vesna ; Petljak, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Skup
DRUGI HRVATSKI KONGRES O RURALNOM TURIZMU „Koncepcija dugoročnog razvoja ruralnog turizma"

Mjesto i datum
Mali Lošinj, Republika Hrvatska, 21-25.04.2010.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Ekološka poljoprivreda; ekološko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo; turističke usluge; ekoagroturističko gospodarstvo; ruralni turizam
(Organic production; organic family farm; tourist services; eco-agrotouristic family farm; rural tourism)

Sažetak
Poljoprivredna gospodarstva u Republici Hrvatskoj prepoznala su ekološku poljoprivredu kao prosperitetnu djelatnost, na što upućuje eksponencijalni rast ekoloških obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Ekološku poljoprivredu povezuje se sa razvitkom i održivim razvojem ruralnih područja, odnosno sa razvojem ruralnog turizma. Najznačajniji oblik ruralnog turizma u Republici Hrvatskoj je agroturizam, vrsta turizma koja povezuje poljoprivredne i turističke aktivnosti. Ekološka obiteljska poljoprivredna gospodarstva uz proizvodnju i ponudu ekoloških proizvoda, na svojim imanjima mogu ponuditi i dodatne turističke i ugostiteljske usluge. Time ekološko obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo postaje nositeljem razvoja turističkih usluga u ruralnom prostoru, a zbog povezivanja navedenih dviju djelatnosti takvo se gospodarstvo može smatrati ekoagroturističkim gospodarstvom. Pregledom literature utvrđeno je da su dosadašnja istraživanja usmjerena na ekološku proizvodnju, razvoj i stanje ekološke poljoprivrede, kanale distribucije ekoloških prehrambenih proizvoda, a zamjetan je nedostatak literature i istraživanja ekoagroturističkih gospodarstava, posebice njihove uloge u distribuciji, uz ekološke proizvode i turističkih usluga u ruralnom prostoru. Rezultati istraživanja provedenog na uzorku ekoloških obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava upućuju na provođenje ekoagroturističkih aktivnosti na malom broju gospodarstava, odnosno na prepoznavanje ekoloških gospodarstava kao kanala distribucije turističkih usluga u ruralnom prostoru.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija

Napomena
Zbornik je u tiskuPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
067-0672345-2343 - Modeliranje distribucijskih kanala za ekološke proizvode i zaštita potrošača uRH (Vesna Brčić-Stipčević, )

Ustanove
Ekonomski fakultet, Zagreb