Utjecaj udjela i raspodjele mišićnog, masnog i koštanog tkiva na vrijednost svinjskih polovica (CROSBI ID 78356)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Senčić, Đuro ; Kralik, Gordana ; Antunović, Zvonko
hrvatski
Utjecaj udjela i raspodjele mišićnog, masnog i koštanog tkiva na vrijednost svinjskih polovica
Istraživanje je provedeno na polovicama velikog jorkšira, švedskog landrasa i linije 3. Polovice su potpuno disecirane prema metodi Wenigera i sur.(1963). Približno isti udjel mišićnog tkiva imale su polovice linije 3 (57, 10%) i švedskog landrasa (56, 49%), a manji udjel polovice velikog jorkšira (50, 99%). Utvrđena je različita raspodjela mišićnog, masnog i koštanog tkiva u polovicama istraživanih genotipova svinja. Polovice linije 3 i švedskog landrasa, koje su imale približno istu mesnatost, također su se razlikovale u raspodjeli mišićnog, masnog i koštanog tkiva. Najveći udjel mišićnog tkiva buta i trbušno- rebarnog dijela u masi svinjskih polovica utvrđen je kod linije 3 (20, 29%, odnosno 10, 43%). Mišićno tkivo leđa, plećke i vrata imalo je najveći udjel u masi polovica švedskog landrasa (10, 96%, 10, 94% odnosno 6, 47%). Kao posljedica različitog udjela i raspodjele tkiva utvrđena je i različita prodajna vrijednost polovica svinja svih analiziranih genotipova. Veću trgovačku vrijednost imale su polovice genotipova s većim udjelom mišićnog tkiva - švedskog landrasa i linije 3, a manju polovice velikog jorkšira. Na trgovačku vrijednost polovica značajno je utjecao razmještaj tkiva tj.njihova kompozicija. Od ukupno 20 desnih deseciranih polovica od svakog genotipa, najveći broj polovica (11) velikog jorkšira pripadao je klasi "U", dok je najveći broj polovica (14 odnosno 16) švedskog landrasa i linije 3 pripadao klasi "E". Energetska vrijednost polovica švedskog landrasa i linije 3 bila je ista i statistički vrlo značajno manja od energetske vrijednosti polovica velikog jorkšira.
svinjske polovice ; udjeli tkiva ; kakvoća polovice
nije evidentirano
engleski
Influence of shares and distribution of muscle, fat and bone tissue on the value of pig carcass
nije evidentirano
swine carcasses ; shares of tissues ; carcass quality
nije evidentirano