Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Morfološka varijabilnost rakova vrste Austropotamobius torrentium na podrucju Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje (CROSBI ID 765476)

Druge vrste radova | radovi sa studija

Marn, Nina Morfološka varijabilnost rakova vrste Austropotamobius torrentium na podrucju Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje // rad za Rektorovu nagradu. 2009.

Podaci o odgovornosti

Marn, Nina

hrvatski

Morfološka varijabilnost rakova vrste Austropotamobius torrentium na podrucju Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje

Potočni rak (Austropotamobius torrentium) jedna je od četiri autohtone vrste rakova porodice Astacidae na području Hrvatske, a nastanjuje hladnije potoke na višim nadmorskim visinama. Filogenetički odnosi unutar populacija ove vrste još nisu potpuno razjašnjeni, a rezultati prethodno provedenog molekularno-filogenetsko istraživanja na području Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje pokazalo je veliku genetičku raznolikost populacija potočnog raka. U ovom radu ispituju se morfološka obilježja 61 jedinke (37 mužjaka i 24 ženke) prikupljene na devet lokacija na podruju Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Izmjerene su 23 morfometrijske i pet merističkih značajki, koje su zatim grupirane prema rezultatima genetičkih analiza i uspoređene statističkim testovima. Statističkom obradom izmjerenih morfoloških vrijednosti uočene su značajne razlike među geografski odijeljenim populacijama, a diskriminantnom analizom izdvojena su obilježja koja su zatim omogućila vrlo visok postotak točne klasifikacije. Morfološke razlike među pojedinim populacijama postale su jasne tek nakon genetičke analize i grupacije populacija te je vrlo vjerojatno da se ovdje radi o tzv. kriptičnim vrstama/podvrstama. Velika genetička raznolikost i morfološka varijabilnost populacija potočnih rakova na području Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje zahtijevat će u neposrednoj budućnosti i posebnu brigu u vidu zaštite i održanja ovog jedinstvenog biološkog fenomena na Europskoj razini.

potočni rak; morfološka varijabilnost; kriptične vrste

rad je izrađen pod mentorstvom doc. dr. sc. Ivane Maguire

engleski

Morphological variability of stone crayfish from the Nature park Žumberak-Samoborsko gorje

nije evidentirano

stone crayfish; morphological variability; cryptic species

nije evidentirano

Podaci o izdanju

rad za Rektorovu nagradu

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Biologija