Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 450076

Relacije organizacije rada i intenziteta angažmana Centra za socijalni rad s uspješnošću odgojne mjere pojačana briga i nadzor


Koller-Trbović, Nivex; Novak, Veljko
Relacije organizacije rada i intenziteta angažmana Centra za socijalni rad s uspješnošću odgojne mjere pojačana briga i nadzor // Defektologija, 23 (1987), 2; 383-390 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Relacije organizacije rada i intenziteta angažmana Centra za socijalni rad s uspješnošću odgojne mjere pojačana briga i nadzor
(The Relationship between Intensity of Involment and Work Organization of the Social Welfare Centre in Regard to the Youth Pobation Efficiency)

Autori
Koller-Trbović, Nivex ; Novak, Veljko

Izvornik
Defektologija (0351-1839) 23 (1987), 2; 383-390

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Maloljetni počinitelji kaznenih djela; pojačana briga i nadzor; uspješnost
(Youth offenders; probation; efficacy)

Sažetak
Na uzorku od 153 maloljetnika kojima je od 1.10.1982. do 15.01.1985.g. izrečena odgojna mjera pojačane brige i nadzora od strane Općinskog ili Okružnog suda u Zagrebu, vršeno je mjerenje u dvije vremenske točke (kraj prve i kraj druge godine provođenja mjerenja) s ciljem da se utvrde razlike u efikasnosti tretmana u odnosu na voditelja odgojne mjere i intenzitet susreta s njim u centru za socijalni rad. Uzorak je podijeljen na dvije grupe - eksperimentalnu (pogram provođenja mjere i evaluaciju vršio sud) i kontrolnu (program razmatran i donesen na razini centra za socijalni rad). Rezultati upućuju na značajno različite rezultate u uspješnosti odgojne mjere pojačana briga i nadzor u eksperimentalnoj i kontrolnoj grupi na kraju druge godine provođenja mjere. Uspješan tretman nalazimo kod eksperimentalne grupe, a neuspješan kod kontrolne, dok su indikatori za takvu procjenu u obje grupe isti: kada voditelj mjere nije radnik centra za socijalni rad, pa nas takvi rezultati upućuju na zaključak da je za uspjeh mjere u eksperimentalnoj grupi značajan program provođenja mjere donesen i evaluiran na razini suda, čime se potvrđuje generalna hipoteza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb