Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj uvođenja sustava trgovanja emisijskim jedinicama stakleničkih plinova na poslovanje INE (CROSBI ID 765471)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Jurić, Željko ; Pešut, Damir ; Novosel , Dino ; Antešević Maričić, Sandra ; Fabek, Robert ; Živković, Sanja Utjecaj uvođenja sustava trgovanja emisijskim jedinicama stakleničkih plinova na poslovanje INE // EIHP. 2009.

Podaci o odgovornosti

Jurić, Željko ; Pešut, Damir ; Novosel , Dino ; Antešević Maričić, Sandra ; Fabek, Robert ; Živković, Sanja

hrvatski

Utjecaj uvođenja sustava trgovanja emisijskim jedinicama stakleničkih plinova na poslovanje INE

Studijom je provedena analiza očekivanih obveza i cjelokupne pozicije INE prema zahtjevima na smanjenje emisija CO2 od strane EU, u cilju pravovremenog identificiranja troškova, odnosno njihovog utjecaja na poslovanje INE. Prikazan je pregled međunarodnih obaveza kao i zakonodavni okvir i aktivnosti u Republici Hrvatskoj u cilju uspostave sustava trgovanja emisijskim jedinicama. Opisane su i uspoređene emisije CO2 iz rafinerija u kontekstu raspodjele emisijskih kvota među starim i novim rafinerijskim postrojenjima. Uz to su analizirane godišnje emisije CO2, obuhvaćene sustavom trgovanja, iz 5 ININIH postrojenja za povijesno razdoblje od 2004. godine i projekcije emisija do 2012. godine (razdoblje 2004.-2012.) te uspoređene s dodijeljenim kvotama u okviru Prijedloga plana raspodjele emisijskih kvota stakleničkih plinova u Republici Hrvatskoj. Analizirana je razlika između očekivanih projekcija emisija i dodijeljenih kvota za razdoblje od 2010. do 2012. godine. Nadalje je procijenjen očekivani iznos naknade na emisiju CO2 sukladno Uredbi o jediničnim naknadama, korektivnim koeficijentima i pobližim kriterijima i mjerilima za utvrđivanje naknade na emisiju u okoliš ugljikovog dioksida. Procijenjeni su i granični, tj. opravdani troškovi investicija do 2013. godine kojima bi se izbjeglo, za rafinerije u Rijeci i Sisku, buduće kupovanje emisijskih dozvola na tržištu.

staklenički plinovi; trgovanje emisijama; INA

nije evidentirano

engleski

Effect of introduction of emissions trading system with units of greenhouse gases on the business of INA

nije evidentirano

greenhousegases; emission trading system; INA

nije evidentirano

Podaci o izdanju

EIHP

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Elektrotehnika, Temeljne tehničke znanosti