Izbor sorata i sjetva šećerne repe (CROSBI ID 160037)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Pospišil, Milan
hrvatski
Izbor sorata i sjetva šećerne repe
Jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera u proizvodnji šećerne repe je sjetva i izbor sorata. U Hrvatskoj se siju inozemne sorte, odnosno hibridi šećerne repe pet selekcijskih kuća iz zapadne Europe. Trenutno su u proizvodnji najviše zastupljene sorte Z-tipa tolerantne na Cercosporu, Rhizomaniju i/ili Rhizoctoniju. Za sjetvu se koristi kvalitetno dorađeno, pilirano sjeme šećerne repe. Sjeme nekih sorata je dorađeno specifičnim metodama (EPD, Energ hill, Start up, 3D plus) koje omogućuju brže i ujednačenije nicanje. Rok sjetve šećerne repe u istočnoj Hrvatskoj je od druge dekade ožujka do 5. travnja, ovisno o stanju tla i vremenskim prilikama. Sjetva se obavlja na konačan sklop, tj. razmak u redu od 17-21 cm. Razmak u redu treba biti tako odabran da se osigura sklop od 90.000 do 100.000 biljaka/ha u vađenju.
šećerna repa; sorta; sjetva
nije evidentirano
engleski
Selection of sugar-beet varieties and sowing
nije evidentirano
sugar beet; variety; sowing
nije evidentirano