Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj genotipa nerasta na mesnatost svinjskih polovica i kakvoću mišićnog tkiva (CROSBI ID 78349)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Fazekaš, Josip ; Gutzmirtl, Draženka ; Gutzmirtl, Ivo ; Kušec, Goran Utjecaj genotipa nerasta na mesnatost svinjskih polovica i kakvoću mišićnog tkiva // Stočarstvo, 50 (1996), 1; 3-9-x

Podaci o odgovornosti

Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Fazekaš, Josip ; Gutzmirtl, Draženka ; Gutzmirtl, Ivo ; Kušec, Goran

hrvatski

Utjecaj genotipa nerasta na mesnatost svinjskih polovica i kakvoću mišićnog tkiva

Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj genotipa nerasta na mesnatost svinjskih polovica i kakvoću mišićnog tkiva. U tu svrhu ispitano je sedamdeset potomaka od nerasta A, B, C, D i E, pasmine njemački landras. Za procjenu udjela svinjskog mesa u polovicama upotrebljen je obrazac: M(%) = 47, 978 + (26, 0429 .S/M) + (4, 5154 .&#61654; M) - (2, 5018 . logS) -(8, 4212 .&#61654; S) ; gdje znači M(%) = procjenjeni udio mišićnog tkiva, S = debljina slanine (mm), M = debljina mišića (mm). Od kvalitativnih pokazatelja mišićnog tkiva istražene su pH1 i pH2 vrijednosti, sp.v.v. i boja mesa (Göfo-vrijednost). Mesnatost potomaka statistički je vrlo značajno (P<0, 001) ovisila o genotipu nerasta i kretala se redosljedom: 49, 66 ; 47, 03 ; 49, 05 ; 50, 25 i 48, 47%. Kakvoća mišićnog tkiva potomaka bila je zadovoljavajuća.

nije evidentirano

nije evidentirano

engleski

Influence of boar genotype on meatiness of swine carcasses and muscle tissue quality

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50 (1)

1996.

3-9-x

objavljeno

0351-0832

Povezanost rada

Šumarstvo