Utjecaj genotipa nerasta na mesnatost svinjskih polovica i kakvoću mišićnog tkiva (CROSBI ID 78349)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Fazekaš, Josip ; Gutzmirtl, Draženka ; Gutzmirtl, Ivo ; Kušec, Goran
hrvatski
Utjecaj genotipa nerasta na mesnatost svinjskih polovica i kakvoću mišićnog tkiva
Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj genotipa nerasta na mesnatost svinjskih polovica i kakvoću mišićnog tkiva. U tu svrhu ispitano je sedamdeset potomaka od nerasta A, B, C, D i E, pasmine njemački landras. Za procjenu udjela svinjskog mesa u polovicama upotrebljen je obrazac: M(%) = 47, 978 + (26, 0429 .S/M) + (4, 5154 . M) - (2, 5018 . logS) -(8, 4212 . S) ; gdje znači M(%) = procjenjeni udio mišićnog tkiva, S = debljina slanine (mm), M = debljina mišića (mm). Od kvalitativnih pokazatelja mišićnog tkiva istražene su pH1 i pH2 vrijednosti, sp.v.v. i boja mesa (Göfo-vrijednost). Mesnatost potomaka statistički je vrlo značajno (P<0, 001) ovisila o genotipu nerasta i kretala se redosljedom: 49, 66 ; 47, 03 ; 49, 05 ; 50, 25 i 48, 47%. Kakvoća mišićnog tkiva potomaka bila je zadovoljavajuća.
nije evidentirano
nije evidentirano
engleski
Influence of boar genotype on meatiness of swine carcasses and muscle tissue quality
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano