Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 4495

Utjecaj genotipa nerasta na mesnatost svinjskih polovica i kakvoću mišićnog tkiva


Kralik, Gordana; Petričević, Antun; Fazekaš, Josip; Gutzmirtl, Draženka; Gutzmirtl, Ivo; Kušec, Goran
Utjecaj genotipa nerasta na mesnatost svinjskih polovica i kakvoću mišićnog tkiva // Stočarstvo, 50 (1996), 1; 3-9 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj genotipa nerasta na mesnatost svinjskih polovica i kakvoću mišićnog tkiva
(Influence of boar genotype on meatiness of swine carcasses and muscle tissue quality)

Autori
Kralik, Gordana ; Petričević, Antun ; Fazekaš, Josip ; Gutzmirtl, Draženka ; Gutzmirtl, Ivo ; Kušec, Goran

Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 50 (1996), 1; 3-9

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Sažetak
Cilj istraživanja bio je ustanoviti utjecaj genotipa nerasta na mesnatost svinjskih polovica i kakvoću mišićnog tkiva. U tu svrhu ispitano je sedamdeset potomaka od nerasta A, B, C, D i E, pasmine njemački landras. Za procjenu udjela svinjskog mesa u polovicama upotrebljen je obrazac: M(%) = 47, 978 + (26, 0429 .S/M) + (4, 5154 .&#61654; M) - (2, 5018 . logS) -(8, 4212 .&#61654; S) ; gdje znači M(%) = procjenjeni udio mišićnog tkiva, S = debljina slanine (mm), M = debljina mišića (mm). Od kvalitativnih pokazatelja mišićnog tkiva istražene su pH1 i pH2 vrijednosti, sp.v.v. i boja mesa (Göfo-vrijednost). Mesnatost potomaka statistički je vrlo značajno (P<0, 001) ovisila o genotipu nerasta i kretala se redosljedom: 49, 66 ; 47, 03 ; 49, 05 ; 50, 25 i 48, 47%. Kakvoća mišićnog tkiva potomaka bila je zadovoljavajuća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Šumarstvo



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079110

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB