Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 449278

Postoje li uopće javni prostori?


Svirčić Gotovac, Anđelina
Postoje li uopće javni prostori? // Od mjesta do ne-mjesta: interdisciplinarna promišljanja prostora i kulture / Jasna Čapo Žmegač, Valentina Gulin Zrnić (ur.).
Zagreb: Institut za etnologiju i folkloristiku, 2009. str. 16-16 (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Postoje li uopće javni prostori?
(Do public spaces still exist?)

Autori
Svirčić Gotovac, Anđelina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Od mjesta do ne-mjesta: interdisciplinarna promišljanja prostora i kulture / Jasna Čapo Žmegač, Valentina Gulin Zrnić - Zagreb : Institut za etnologiju i folkloristiku, 2009, 16-16

Skup
Od mjesta do ne-mjesta: interdisciplinarna promišljanja prostora i kulture

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 24-25. 09. 2009

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Javni prostor; ugroženost definicije javnog prostora; ne-mjesta
(Public space; destruction of public spaces; non-places)

Sažetak
S današnjim razvojem grada javni prostor (public space) postao je ugrožen kao i njegova definicija. Brojne su kritike o postojanju javnih prostora i pitanja koliko su oni u punom smislu uopće mogući danas. Upravo su obilježja otvorenosti, dostupnosti i pristupačnosti javnih prostora postala predmetom diskusija. Naglašava se kako su javni prostori uglavnom samo oni sigurni prostori. Mnoge gradske administracije diljem svijeta žele upravo takvu sigurnost grada koja se ogleda kroz nisku stopu kriminala i bez siromaštva, barem onog vidljivog. Takvo je shvaćanje posebno izraženo u zapadnim gradovima, američkim i britanskim, gdje uloga gradskih institucija ide u navedenom smjeru. To dovodi do „tenzije između prava pristupa građana i njihove sigurnosti“ (Atkinson, 2003.), odnosno, do „eliminacije onih nepoželjnih“ (Smith, 1996.) kao što su siromašni, manjine, različiti društveni pokreti i sl. Eliminacija, segregacija i marginalizacija elementi su društvene kontrole nad resursima i odnosima moći pojedinih skupina aktera. U tom su smislu javni prostori izgubili dio svojih općih obilježja i približili se „prijepornim prostorima“ koji pojačavaju segregaciju u prostornom i društvenom smislu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
100-1001172-1071 - AKTERI DRUŠTVENIH PROMJENA U PROSTORU (Anđelina Svirčić Gotovac, )

Ustanove
Institut za društvena istraživanja , Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Anđelina Svirčić Gotovac, (269624)