Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Dolina Cetine - europska destinacija izvrsnosti (CROSBI ID 765457)

Druge vrste radova | ostali članci/prilozi

Štambuk-Giljanović, Nives ; Musulin, Nediljko Dolina Cetine - europska destinacija izvrsnosti // Vjesnik- Gospodarstvo (srijeda, 17. veljače 2010.), str. 27.. 2010.

Podaci o odgovornosti

Štambuk-Giljanović, Nives ; Musulin, Nediljko

hrvatski

Dolina Cetine - europska destinacija izvrsnosti

Cetina je najdulja i vodom najizdašnija srednjodalmatinska rijeka, koja svoj tok od 105 km počinje u Duvanjskom polju, u ponoru Kovačima. Nastavlja ga kroz planine i izvire na južnoj strani u podnožju Dinare, u mjestu Cetini, nadomak Vrlike, teče kroz zaravni, polja i kanjone sve do Omiša, gdje utječe u more. Dokazano je da je cijeli njezin tok povezan s poljima u jugozapadnoj Bosni. Od svoga izvora u mjestu Cetini teče Cetinskim poljem i utječe u akumulaciju Peruču. Potom nizvodno protječe kroz Hrvatačko polje i dalje Sinjskim poljem do Trilja, gdje se malo niže od glavnoga mosta ulijeva u akumulaciju HE Đale, nastavljajući teći nizvodno u Prančevića akumulaciju. Od Prančevića brane dio je vode Cetine skrenut prokopom kroz Mosor do HE Zakučca, a dio , kao biološki minimum, od osam metara prostornih teče prirodnim koritom do Zadvarja, gdje rijeka mijenja smjer toka prema jugozapadu do Omiša.

rijeka Cetina

nije evidentirano

engleski

The River Cetina Basin - european destination of economic links and interactions

nije evidentirano

The River Cetina

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Vjesnik- Gospodarstvo (srijeda, 17. veljače 2010.), str. 27.

2010.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

nije evidentirano